| | | |

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Искаме гаранция от ГЕРБ, че обещаното ще се случи

Нашата реакция днес беше с цел да бъдат изпълнени обещанията от общата декларация.

Това коментира в “Още от деня” по БНТ депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров във връзка с нововъзникналото напрежение между управляващите коалиции.

“В общата си декларация г-жа Габриел и акад. Денков казаха, че при избора на регулатори ще има процедура по съвместно взимане на решения и това е обещание, което не се изпълнява”.

Заяви, че ПП-ДБ очакват да се срещнат с ГЕРБ, независимо дали утре или някой друг ден.

За да бъде правителството успешно, регулаторните органи трябва да се избират по друг начини да започнат да работят, каза депутатът.

“Хората питат по цял ден – защо има картели, защо цените на някои стоки в България са по-високи от тези в ЕС. Като не работи КЗК и не е ефективна, като им трябват 10 години да проверят един картел – резултатът е лош”.

Мартин Димитров смята, че смяната на директора на Сметната палата е скандална при положение, че цялото ръководство е с изтекъл мандат. Коментира, че така се отстраняват неудобните.

Идеята на орган по номинациите е да направи оценка на работата на всяка една институция, посочи Мартин Димитров.

Взимаме Сметната палата, виждаме, има много сериозни резултати по времето на председателя Цветан Цветков, когото те искат да сменят.

Взимаме КЗК след това и го сравняваме с европейските подобни регулатори и виждаме, че за две години българското КЗК е направило една проверка, защото имало ковид”.

Скандалът за регулаторните органи е тръгнал от бюджетната комисия, където ПП-ДБ са настояли за по-дълги срокове за предложения на кандидати, да има обществено изслушване, да има конкуренция.

“Видяхме срещу себе си ГЕРБ, БСП, ДПС и “Възраждане” заедно по всеки един от тези въпроси да гласуват против, което не е добра практика”.

ГЕРБ ще отговорят на ПП-ДБ в събота.

Димитров припомни, че сегашният състав на ВСС е избран от ГЕРБ, БСП и ДПС. Коментира още, че по няколко теми ГЕРБ са направили плаващи мнозинства с “Възраждане”, ДПС и БСП.

“Скоро ще имаме конкретни текстове за конституционни промени, които ще внесем в зала. За да постигнем това, искаме в този механизъм за гарантиране на реформите, да запишем и как ще стане точно съдебната реформа”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts