| | | |

ИЗВЪНРЕДНО! Премиерът Николай Денков депозира оставката си в парламента

Оставката на министър-председателя Николай Денков беше депозирана преди минути в деловодството на Народното събрание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Това е изненадващо, тъй като в споразумението с ГЕРБ-СДС е заложено, че той подава оставка на 6 март – 9 месеца след избирането му за премиер.

Преди минути от ПП-ДБ съобщиха, че ще настояват оставката му да се гласува още утре.

В Конституцията и правилника на парламента няма определен срок, според който оставката на премиера и кабинета трябва да бъдат гласувани. Бойко Борисов още преди дни обяви, че утре и вдругиден (6 и 7 март) с Мария Габриел ще бъдат на среща на Европейската народна партия в Букурещ.

Премиерът Николай Денков ще направи изявление в Министерския съвет в 19:00 ч.

По-рано през деня след национално съвещание ГЕРБ показаха своето предложение за Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с „Продължаваме промяната-Демократична България“ и Механизъм за взимане на решения.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска доверие от партията да го изпрати на ПП-ДБ. С мнозинство активът на партията го подкрепи.

“Ще им предадем да го разгледат и ще дадем още един шанс на преговарящия екип”, допълни Борисов и уточни, че го предлагат, “за да не поставят ПП-ДБ под натиск”.

Той посочи и кои са преговарящите – Мария Габриел (главен преговарящ), Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Според него и без избори може да се намери решение за съставяне на кабинет.

Малко по-късно дойде отговор и от ПП-ДБ. Те посочиха, че приемат резултата от днешното съвещание на ГЕРБ-СДС като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог.

В позиция от обединението изразяват удовлетворение, че “голяма част от точките, предложени в меморандума на ПП-ДБ, са възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение”.

Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията – Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и настоящият премиер Николай Денков.

“Оценяваме ситуацията в момента като особено важна за бъдещето на страната и затова призоваваме колегите от ГЕРБ да започнем преговорите веднага щом Мария Габриел е отново в страната.

Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията и настоящия премиер Николай Денков.

За нас всеки договор е обещание между страните, а добрите обещания са спазените обещания. Ето защо ние ще предложим утре Народното събрание ефективно да приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков”, информираха още в позицията си от ПП-ДБ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts