| | | |

ПП-ДБ бързат с оставката, за да прецакат Габриел?

Още в сряда сутрин Николай Денков ще се раздели с премиерския си пост.

Внесената във вторник оставка до председателя на парламента Росен Желязков и настойчивото искане тя да се гласува дори в отсъствието на Бойко Борисов и вероятния следващ премиер Мария Габриел, които са на конгрес на Европейската народна партия в Букурещ,

е стратегически ход на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, твърдят в кулоарите.

Всяка първа сряда на месеца според чл. 48, ал. 8 от правилника дневният ред не се реди на председателския съвет, а всяка група може да го предлага (което се използва за изява на опозицията).

По поредност на 6 март е ред на ППДБ и Желязков няма право да бави гласуването на оставката на кабинета “Денков”. Искане до него внесли малко след 17,30 ч във вторник съпредседателите на ПП-ДБ.

Групата на ПП-ДБ е избрала сряда, тъй като при следващата възможна дата – 8 март, не действа алинея 8 от правилника и Желязков може да не подложи на гласуване оставката.

Иначе откъм “Промяната” са категорични, че задни мисли няма, а спазват поетия ангажимент към ГЕРБ – на 6 март първото ротационно правителство да подаде оставка.

Периодът до старта на срещите с Румен Радев за съставяне на нов кабинет ще бъде използван от ПП-ДБ и ГЕРБ за ускоряване и натиск за едно или друго министерство.

Ако гласуването на оставката се бе отложило за по-късно през март – за което няма правна пречка, Габриел щеше да има повече време за изясняване на състава на екипа си за новите 9 месеца.

Но при пришпорената процедура тя може да се окаже и с по-малко от 20-ина дни, в които да получи мандата от Радев и да го върне изпълнен.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts