| | | |

Горещо проучване: “Алфа Рисърч” разгласи голяма изненада, свързана с Габриел ГРАФИКИ

Мария Габриел остава един от много малкото политически лица в българския политически живот с добър рейтинг, което е и един начален кредит на доверие.

40% от българите смятат, че най-доброто, което може да се случи с управлението в близко бъдеще, е ротацията между акад. Николай Денков и Мария Габриел да се осъществи.

Това сочи ново изследване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 27 февруари – 3 март 2024 г. от агенцията. То е реализирано със собствени средства и е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна, предава БТВ.

27% от българите смятат, че е по-добра идея да има предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през юни, а 16% не могат да преценят кое е по-добре.

графика: “Алфа Рисърч”

Оценката на дейността на правителството като цяло е отрицателна – 52,9% са посочили този отговор. При разбивката вицепремиерът Мария Габриел води в положителните оценки пред Николай Денков – тя има 34,7% одобрение на фона на 23,6% за Денков.

Настоящият премиер пък има най-висока отрицателна оценка – 42,4%.

39% от хората имат положителна оценка за президента Румен Радев, а почти същият процент – 38 имат отрицателна.

графика: “Алфа Рисърч”

Оценката за работата на Народното събрание също масово е негативна – 62%.

Парламентът буквално е замръзнал. Всички са изключително негативно настроени и това е проблем.

С настоящото, а и с предишното Народно събрание (НС), беше върната властта в парламента, а не както беше преди – проблемите да се решават само в Министерски съвет (МС). Липсата на ясен резултат за това кой зад каква отговорност застава обаче, продължава да създава проблем.

графика: “Алфа Рисърч”

Доверие в партийните лидери:

Първенец по доверие е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 21,6%, следван от Христо Иванов с 15,2%. На трето място е Костадин Костадинов с 15%.

графика: “Алфа Рисърч”

Масово хората подхождат с недоверие към партийните лидери и там процентите са следните:

Бойко Борисов – 51% недоверие

Христо Иванов – 49,7% недоверие

Костадин Костадинов – 57,2% недоверие

Асен Василев – 61,1% недоверие

Кирил Петков – 64,3% недоверие

Корнелия Нинова – 56,1% недоверие

Слави Трифонов – 51,6% недоверие

Джевдет Чакъров – 48,1% недоверие

Делян Пеевски – 74,4% недоверие

Става ясно, че г-н Пеевски не е просто лидер на ДПС, а има и самостоятелно присъствие благодарение на собствената си личност и поведение. Позитивът на ДПС е в случая е, че внимателно следят обществените настроения не само чрез изследванията, които се провеждат, но и чрез собствените си наблюдения.

Готови за избори са поддръжниците на ГЕРБ-СДС, следвани от ПП-ДБ и „Възраждане“.

Прокуратурата също има положителна оценка що се отнася до дейността на г-н Сарафов. Случаи като този с Нотариуса, Пепи Еврото и други, са криминални дейности на ниско равнище, нищо съществено, но тези обвързаности стигат и до по-висши етажи, включително са замесени и политици.

В случая общественото мнение не може да служи за доказателство, нито може да е съдник, но ни дава ясна представа за това, че се случва една непрекъсната ерозия на доверието”

графика: “Алфа Рисърч”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БТА

Similar Posts