| | | |

Желязков след оставката: на Денков: Толкова сме близо до изборите, колкото бяхме и преди 9 месеца

След оставката на кабинета “Денков” България е толкова близо до изборите, колкото беше и преди 1 месец, и преди 9 месеца.

Това коментира председателят на парламента Росен Желязков след като НС прие оставката на премиера Николай Денков.

Според него подаването на оставката е било прибързано и с цел. Това се случи в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на кандидата за премиер според ротационното споразумение – Мария Габриел. Борисов и Габриел са на конгреса на ЕНП в Букурещ, който се провежда днес и утре.

“Тази оставка беше прогнозируема. Вчера беше националната конференция на ГЕРБ и това беше новината.

Подаването на оставката имаше единствена цел и тя беше да затапи тази новина. Минути след депозиране на оставката беше направено и предложението да е първа точка, което показва несигурност и липса на доверие. Искаха да видят и какво ще е поведението в зала”, каза той.

“Какво следва от това бързане? Първото нещо, което следва, е откриването на конституционната процедура с консултации и връчването на мандати, което може да започне още утре.

Вчера се искаше оттегляне предложението да се гледа днес, за да се гледа в петък. И днес аргумента, че не са знаели, че лидерът на ГЕРБ заедно с кандидата за премиер е в Букурещ, изглежда наивно и бих казал – повърхностно.

Таймингът го задава президентът. Толкова сме близо до изборите колкото бяхме преди месец, и преди 9 месеца”, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков, ПГ на ГЕРБ-СДС.

Росен Желязков посочи, че сега започва да тече времето на президента Румен Радев и че конституционната процедура със завъртането на мандатите започва още утре.

Вчера на националната конференция на ГЕРБ бе решено, че ще предложат на ПП-ДБ официално да станат коалиция. Според Желязков скоростното подаване на оставката на Денков е имало за цел да затапи новината от конференцията.

“Това показва, че има несигурност за поведението на техния партньор в управлението (б.а. ГЕРБ), тоест – няма никакво доверие.

Второто нещо бе да се бърза с оставката, за да се види как ще постъпим. Ние ясно казахме, че ще подкрепим оставката, без да участваме в дебата. Това тяхно изпълнение поражда въпроса какво следва от тяхното бързане”, коментира председателят на НС.

Според Желязков се неглижира джентълменското споразумение. Той изтъкна, че премиерът в оставка Денков е дошъл само в началото на дебата за оставката му, след което е отишъл на заседание на Министерски съвет.

“Ние се чудим защо с крехкото доверие, което имаме, се правят символични жестове, които го подкопават, и някак предпоставят разговорите с още една нотка на горчивина, която така или иначе вече се е зародила у нас”, каза Росен Желязков.

Той добави, че няма да бъде в листата с кандидати за евродепутати на ГЕРБ-СДС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts