| | | |

В 12 без 5: ДБ с нови 12 условия за ротацията, сред тях нов Закон за съдебната власт

Делегатите на Третата национална конференция на “Да, България” се обявиха за договаряне на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с отказ от плаващи мнозинства и подписване на споразумение, което да урежда механизмите за вземане на решения.

Това е записано в резолюция за “актуалната политическа обстановка и необходимостта от формиране на антикорупционно мнозинство”.

От “Да, България” обаче поставят 12 условия за продължаване на ротационния формат на управление.

Сред тях – попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури; разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии;

-нов Закон за съдебната власт и увеличаване на усилията за присъединяване към Еврозоната.

Да, България” кои са условията за подкрепа и правене на политически компромиси и отстъпки:

-правосъдие на основата на концепцията на законопроекта за нов Закон за съдебната власт, изработен от широка работна група в Министерството на правосъдието;

-реформа на службите за сигурност – на основата на внесените от ПП-ДБ законопроекти;
създаване на модерна рамка за киберсигурност с гаранции за ефективен демократичен контрол;

-попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури;

-разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии;
създаване на ефективна и ефикасна система за противодействие на дезинформацията и пропагандата.

-да бъде гарантирано запазване и увеличаване на темпото на усилията за присъединяване към Еврозоната

-завършване на техническото присъединяване към Шенген по суша;

-модернизация на армията, инвестициите в заплащане и условия за личния състав, разширяване взаимодействието в рамките на НАТО и оказването на военно-техническа помощ за Украйна;

-да бъде уреден детайлен механизъм за попълване на регулаторите, гарантиращ избор на най-добрите кандидати по ясни критерии чрез:

-конкуренция при издигане на номинации;

-отказ от издигане и подкрепа на ярки политически номинации;

-задълбочени проверки за интегритет, професионални качества и доказана независимост;
гаранция за ясна политическа отговорност на партиите от мнозинството, осигурена чрез ангажимент за общо вземане на решение и вето, аргументирано с конкретните критерии за избор.

при решенията за попълване на органите на съдебната власт и КПК, изискващи мнозинство от две трети, решенията за подкрепа на допълнителни кандидати да се вземат при условията на обвързано мнозинство, вето и критерии, свързани с избора на най-добрите кандидати.

В резолюцията се посочва изрично, че за изпълнението на тези ангажименти е необходимо договарянето на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и отказ от плаващи мнозинства.

“Да, България” реши още, че трябва да бъде подписано споразумение с ГЕРБ-СДС по тези приоритети, както и да бъде приет механизъм за вземане на решения.

“Единствено ясен и конкретен ангажимент за реформи и тяхната планомерна реализация може да обоснове подкрепата за излъчване на кабинет”, пише още в декларацията.

В 18 ч. в Народното събрание се очаква да започне срещата между преговорните екипи на ПП-ДБ и ГЕРБ за бъдещето на управлението.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БГНЕС

Similar Posts