| | | |

Кирил не вярва в “съвпадението” на Борисов, ПП-ДБ решили да….

Като “хумористична” и “леко смешна” описа Кирил Петков съвпадението със смяната на външния министър Стефан Димитров с неодобрението му от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Това, което мен ме учудва, е, че хора с толкова много политически опит, нали те винаги ни обвиняват, че нямаме политически опит, направиха толкова много грешки толкова бързо.

За една седмица да дадеш доверие на двама министри, след това да ги оттеглиш, да имаш министър-председател, който чува от един политически лидер коментар и в следващата минута буквално реагира.

И след това политическият лидер, в случая Бойко Борисов, да каже “това беше една случайност”.

Аз мисля, че даже е леко хумористично, то е толкова невероятно, че чак е леко смешно”, каза Петков в кулоарите на парламента.

В понеделник пред симпатизанти в София Борисов изрази неодобрението си за Димитров и посъветва служебният премиер Димитър Главчев да го смени.

Няколко часа по-късно стана ясно, че Главчев предлага поста да заеме депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър в кабинета “Борисов 2” Даниел Митов. По-рано днес лидерът на ГЕРБ отрече да има общо и обясни, че това е станало “абсолютно случайно”.

“За съжаление виждам, че много грешки продължават да се случват. Една по-сериозна грешка, която се случи днес, недопустима, беше на председателя на Народното събрание.

Да имаш човек, който си е оттеглил оставката, в зала, да не го изслушаш, въпреки че оставката му е в ръцете, входирана в парламента, и накрая да кажеш: “Няма значение, че гласуваме неговата оставка”, знаейки, че ще отиде в Конституционния съд.

С други думи, малко влизаме в “Майстора и Маргарита” – тук почва всичко да става възможно”, коментира Петков ситуацията със сваления шеф на Здравната каса Станимир Михайлов по-рано днес.

Освобождаването му влезе извънредно в дневния ред на парламента по предложение на председателя Росен Желязков.

Михайлов подаде оставката си в края на ноември миналата година заедно със заместника си проф. Момчил Мавров по настояване на партиите от сглобката, които ги издигнаха – ПП-ДБ и ГЕРБ, за да може да изчистят помежду си механизма за назначенията в регулаторите.

Той така и обаче не бе разписан и така вече пет месеца шефовете на НЗОК бяха с подадени оставки. Оказа се, че вчера подуправителят Мавров е оттеглил оставката си, а днес сутринта същото е направил и шефът му Михайлов.

Въпреки това той бе свален. Той пристигна в парламента, но не му бе дадена думата.

“Вотът на недоверие аз с удоволствие бих го подкрепил, но проблемът е, че не еконституционно обоснован.

ПП-ДБ се готвят да поискат оставката на Росен Желязков като председател на Народното събрание. Причината е отказа му да даде думата на управителя на НЗОК Станимир Михайлов, когото депутатите свалиха от поста по-рано днес. Той пристигна в пленарната зала, но Желязков не му даде думата да се изкаже.

“В момента мислим идея всичките изслушвания на министри да не спират дори по време на кампания. Второто нещо, което се замисляме, е след днешните действия дали да не поискаме оставката и на председателя на Народното събрание”, каза Кирил Петков пред журналисти в парламента.

Дали ПП-ДБ ще искат оставката на Желязков ще се реши днес на събрание на парламентарната група.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts