| | | |

РЕШЕНО: “Да, България” гласува към кое европейско политическо семейство да се присъедини

След двучасови дебати “Да, България” реши да се присъедини към евопейското политическо семейство на ЕНП.

Решението бе взето с гласовете на 533 делегати, присъстващи на третата национална конфереция на партията, пише СЕГА.

Било е обсъдено и дали “Да, България” да се присъедини към АЛДЕ, където членуват ДПС, но идеята не събрала достатъчно гласове. 45 делегати пък са предложили партията да не се присъединява към европейски политически семейства.

Третата национална конференция на ”Да, България” започна на фона на вътрешна опозиция и малко преди началото на преговорите с ГЕРБ-СДС за ротацията.

Именно заради събитието разговорите между герберите и ПП-ДБ за бъдещето на кабинета бяха отложени за днес в 18:00 ч.

В началото на форума лидерът на ”Да, България” Христо Иванов предложи партията да се присъедини към ЕНП. Това е важно за евроизборите, които ще се проведат на 9 юни. В същото политическо семейство е и ДСБ – част от “Демократична България”, както и ГЕРБ.

За обединение на евроатлантическите сили заговори съпредседателят на “Демократична България” и лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

Той бе първият гост, който взе думата в началото на конференцията. “В нашата коалиция сме събрани три демократични поколения. Трябва да подходим мъдро, за да водим българската държава напред.

На българския герб и на парламента е записано, че “Съединението прави силата”. Когато демократичните сили са обединени, България е вървяла напред, а когато сме разединени, тъмните сили ни дърпат към Азия.

Не трябва да допускаме сега за пореден път у нас да потекат руските потоци. България има нужда от своите обединени евроатлантически сили”, заяви Атанасов.

В същия дух се изказа и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той заговори за общност, която не иска промяна, защото се страхува, че тя ще накърни техните интереси.

“Нямаме лукса да си позволяваме различията да ни раздалечават, а да ни правят по-можещи и по-умни”, заяви Петков пред делегатите и журналистите в залата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БГНЕС

Similar Posts