| | | |

Ахмед Доган сложи ръка на морския сарай в парк “Росенец”

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече де факто е официален собственик на морския сарай в парка “Росенец”, простиращ се на площ 14 344 квадрата. В това число е и изкуственият кей.

Това е станало през последните няколко дни.

Пряко името на Доган пак не фигурира като физическо лице собственик, но връзката се открива чрез фирмите, които притежава. Връзката е сложна, но и не чак толкова. Като се тръгне от фирмата, която притежава целия имот – “Хермес Солар” ООД, се стига до Доган.

Преди няколко дни 95% от нея са придобити от “Порт Логистика Бургас:, която е собственост на ТЕЦ Варна, даже са регистрирани на един и същ адрес

Дяловете са продадени от Снежана Карова – щерката на лидера на ДПС в Девин и председател на Общинския съвет Карамфил Каров. На каква цена е станало прехвърлянето не става ясно от публичните документи. Останалите 5% си остават притежание на руснака Георгий Серопян

“Размерът на продажната цена за дяловете, както и начина и срока за заплащането ѝ са договорени между страните в отделно писмено споразумение”, се сочи в договора за покупко-продажба на дружествени дялове

Първоначално даже Агенцията по вписванията отказала да приеме промените с придобиването на дяловете, защото е счела, че като съдружник руснакът не е надлежно уведомен за свиканите събрания.

След жалба на дружеството в Софийския градски съд и дадените от Карова доказателства отказът на длъжностното лице да впише промените е отменен на 27-ми февруари и те вече са факт.

В момента “Хермес Солар” се управлява от Данаил Папазов – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Пламен Орешарски в периода от 2013 до 2014 г

През октомври 2017 г. неговият син Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова с фирмата си „Сигда“ купуват ТЕЦ „Варна от ЧЕЗ чрез конкурсна процедура. На 7 август 2018 г. 70% от дяловете на фирма “Сигда” е придобита от Ахмед Доган.

През декември месец миналата година „Сигда“ е прехвърлила всички 850 550 акции (с номинална стойност 10 лева всяка) от капитала на ТЕЦ Варна в новосъздаденото от Доган и Папазов дружество „Сигда Инвестмънт“ АД, учредено през октомври м. г.

В него двамата притежават по 2500 броя обикновени поименни налични акции с право на глас, става ясно от списъка на учредителите, записали акции от капитала.

Сагата “Росенец”

В свое разследване от bird.bg пише, че фирма-собственик на сгради от Догансарай претендира за над 35 дка държавна земя от парка “Росенец”. Дружеството “Стрейтлайн” ЕА, Д, което е собственост на “архитекта на Доган” и неуспял министър на инвестиционното проектиране в кабинета “Орешарски” Калин Тихолов, е поискало да бъде вписано като съсобственик на терена, включващ площи от морското дъно и морската акватория – публична държавна собственост.

Областният управител на Бургас Пламен Янев е обжалвал заявлението и се очаква дълга съдебна процедура по казуса.

„Чрез “Сигда Инвестмънт” и “ТЕЦ Варна” Ахмед Доган е станал собственик и на други имоти в парк “Росенец”.

През 2020 г. фирмата “Отманли Вилидж”, собственост на “ТЕЦ Варна”, купува няколко бунгала и почивна станция, които се намират върху терени държавна собственост.

Доколкото земите са актувани вече като държавна частна собственост, въпрос на време е “Отманли Вилидж” да предяви претенции да ги закупи.

В случая обаче не става дума за имоти на първа линия до морето. Друга фирма, собственост на “Отманли Вилидж” притежава хотел в парк “Росенец”, както и моторна яхта.

Става дума за “Варна Мода” ЕАД, с капитал близо 5,4 милиона лв., която чрез веригата от фирми зад нея е 50% собственост на Ахмед Доган.

В капитала на “Варна Мода” са вписани постройките на хотел “Албатрос” в Росенец, които са на първа линия. Хотелът обаче не приема гости, както пише на табелата на входа. “Варна Мода” притежава и три плавателни съда: луксозна моторна лодка с два двигателя с обща мощност 2700 конски сили, оценена на 463 100 лв., още една по-малка лодка оценена на 53 190 лв. и 22 метрова яхта Sunseeker Manhattan 66 произведена 2007 г., която е оценена на 351 500 лв.

Това е доста скромна цена за такава яхта. В сайтовете с обяви за продажби на яхти този модел се продава от 500 000 евро нагоре.

Като цяло, активите на “Варна Мода” изглеждат доста подценени. За друга свързвана с Доган луксозна яхта “Агата”, информира през 2022 г. Intelligence Online.

По данни на BIRD собственик на обявената тогава за продажба яхта не е самият Доган, а неговата дясна ръка Румен Гайтански – Вълка.

Преди година разкрихме, че Вълка си е купил нова яхта за над 1 милион евро след като прибира в личната си сметка 46 милиона лв. от необслужвания кредит от Българската банка за развитие (ББР). “Варна Мода” е и актуалният собственик на зимните сараи на Ахмед Доган в Бояна на ул. “Беловодски път”, които през 2019 г. бяха собственост на друга дъщерна фирма на ТЕЦ Варна – “Делта Епсилон” – сочи материалът на bird.bg.

Източник: Актуално

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts