| | | |

Вдовицата на Валентин Терзиев: Много неща покрай смъртта му не бяха разследвани

Възобновяват разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев. Той загина през лятото на 2021 година в морето край Шабла по време на нощно учение. Решението за подновяване на разследването е на Военно-апелативния съд.

Редица обстоятелства не са били разследвани покрай смъртта на военният пилот подп. Валентин Терзиев, който загина при нощно учение по бойни стрелби в началото на юни 2021 г.

В това бе категорична вдовицата му Димитрина Попова пред Би Ти Ви.

Този вторник Военно-апелативният съд възобнови разследването за смъртта на Терзиев. То бе прекратено през есента на 2023 г. като прокуратурата свали обвиненията и към единствените двама от военното ръководство, заподозрени, че носят вина за инцидента.

Сега военните магистрати казват, че разследването трябва да продължи, тъй като прекратяването на разследването било необосновано и преждевременно.

“На нас така и не ни беше даден шанс да обжалваме това решение на прокуратурата. Мисля, че решението е правилно, защото въпреки многото събрани факти, не всички обстоятелства са разследвани.

Продължавам да твърдя, че едно от тях е подготовката на пилота. Те изобщо нямат полети, често съм си мислела, че аз и синът ми имаме повече полети, отколкото те”, каза днес Попова.

“Отговорните лица са доста повече, но те са на по-високи постове от привлечените обвиняеми, има и политическа намеса, за да се прикрие истината и да се прикрият нещата. Нередностите са много.

Ще продължа да си търся административно-наказателната отговорност от министъра на отбраната, който и да е той, а вече се смениха четири”, категорична е вдовицата на Терзиев.

Вината се прехвърля върху пилота, който не може да се защити. Неоспорим факт от експертизата е, че пилотът няма нито една допусната грешка през целия полет. Няма как да е загубил пространствено ориентиране и да не е знаел, че самолетът е в снижение, разказа още тя..

По първоначалното разследване обвинения за смъртта на Терзиев бяха повдигнати на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на пилотите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите.

И двамата бяха обвинени за причиняване на смърт при немарливо изпълнение на занятие.

През есента на миналата година обаче прокуратурата свали обвиненията от двамата и прекрати разследването, а след това Военният съд в Сливен отмени постановлението, което прокуратурата протестира.

„Отговорните лица са много, но са с по-високи постове от привлечените като обвиняеми. Има и политическа намеса, за да се прикрие истината и лицата. Нередностите са много в хода на цялата подготовка и изпълнение на задачата.

Вината се прехвърля върху пилота. Неоспорим факт от разчетената черна кутия е, че пилотът няма нито една допусната грешка по време на целия полет.

Нито една. В постановлението си прокурорът и в хода на разследването достигат до „загуба на пространствена ориентация“ – разсеял се е, гледайки мишената. Пилотът е изпълнил всичко по задание и е излязъл от атака точно в секундата, в която е трябвало да излезе.

Не виждам как при загуба на пространствена ориентация можеш да изпълниш упражнението. С оглед „загуба на пространствена ориентация“ имат предвид, че пилотът не се е съобразил, че самолетът се намира в снижение – това няма как да стане“, посочи Попова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts