| | | |

Жесток скандал на консултациите: Радев и Копейкин се изпокараха публично

Президентът Румен Радев продължава консултациите с парламентарно представените партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Във вторник първи на “Дондуков” 2 отидоха представители на “Възраждане”. Според тях е задължително да има предсрочни парламентарни избори.

“Добре дошли в президентската институция. Предполагам следите хода на преговорите между партньорите в управляващата коалиция и консултациите от вчера тук. Вие се позиционирахте като опозиция на това управление.

В момента 49-тото НС се опитва да избере ново правителство. Как преценявате усилията в тази посока и според вас какъв е шансът да се сформира правителство, дори и да бъде по-добро от това, което е в момента.

При неуспех на първия и втория мандат готови ли сте да предложите формула за реализация на трети”, запита Радев

„Винаги сме били готови да предложим вариант за управление и сме имали състав на правителство. Друг е въпросът, че няма да срещнем разбиране в този състав на НС. Безвремието, в което е попаднала нашата държава, я убива.

Не може да продължаваме така”, поясни Костадин Костадинов. Според него държавата се разделя по „феодален, олигархичен модел”.

„През изтеклия период се позиционирахте като опозиция на това управление. Обществото ни е наясно с критиките ви към властта”, каза президентът, обръщайки се към „Възраждане”. И призова за по-умерен тон.

„Разбирам вашите вълнения, но този начин на говорене е присъщ за парламентарната трибуна. Тук сме в друга институция”, заяви Радев.

Костадин Костадинов отправи обвинение към държавния глава.

„Вие самият също имате вина за ситуацията в държавата. Миналата година беше погазено желанието ни за референдум за запазване на българския лев”, коментира Костадинов.

Радев отрече критиките.

„Абсолютно невярно, че не съм застанал над българите. Призовавам ви да не надъхвате привържениците си по този начин.

„Ръководя се единствено и само от Конституцията на България. Каквото вие направите в парламента, аз изпълнявам. Без решение на НС не мога да разпиша указ за провеждане на референдум. Крайно време е да се сложи край на тези спекулации”, заяви президентът.

Костадинов призна, че вече не вярва на президентството.

“Вярата си е ваш проблем. България ще започне да прилича на демократична държава, когато започнем да уважаваме законите. Парламентът не събра смелост да уважи волята на хората за референдум. Това е сериозен проблем, но не мога без ясно решение на парламента, да издам указ за референдум”, каза Радев.

“Тъжното е, че с вашето поведение вие узаконихте беззаконието. Трябва да ви го кажа. Българският народ вече не вярва на държавата. Това, което беше направено с погазването на волята на толкова българи, подписали се за референдума, беше държавен преврат”, отсече Костадинов обратно.

“За да можем да преодолеем тези нагласи, трябва да дадем на хората институции”, добави той.

“Разбирам ви и подкрепям тезата, че волята на българите трябва да е уважена. Мястото за този дебат обаче е в българския парламент. Когато излезете от там с ясно решение, тогава ще имате моето”, каза Радев и приключи диалога, като директно отсече “Благодаря на медиите”, с което изгони камерите от кабинета си.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts