| | | |

МВФ попиля бюджета на Асен Василев: Експанзивен, проинфлационен, недостатъчно консервативен

„България се намира в едно комфортно положение, но страната все още изостава по отношение на критерия с инфлацията. България е далече от 3-те процента за влизане в еврозоната“

Това коментира пред депутатите от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ръководителя на мисията на МВФ у нас Жан-Франсоа Дофен, цитиран от Financial Tribune.

По думите му все още има рискове за повишение на инфлацията и намаление на икономическите показатели.

Той даде примери със забавяне на икономиките на партньори на страната ни и също така обостряне на геополитическата обстановка, което да доведе до повишение на цените на суровините.

„В допълнение има и предизвикателства, на първо място голяма част от населението живее в бедност, има големи неравенства в икономически и социален план и на трето място страната изостава по отношение на доходите в сравнение със страните в ЕС“, обясни Дофен.

Подготовката за еврозоната: Техничекста подготовка е в напреднал стадий, но остава критерият с инфлацията

„Доколкото разбирам към момента страната не покрива само целевия критерий за влизане в еврозоната. Що се отнася до подготовката на частния сектор – бизнеса и банките нещата вече са в напреднал етап на развитие“, отчете ръководителя на мисията на МВФ у нас .

Инфлацията в България се забавя, но тя се забавя и останалите страни от еврозоната.

„Критерият е относителен. Той се съпоставя с останалите страни“, допълни Дофен.

По думите му страната ни трябва да следва разумна икономическа и фискална политика, за да стане част от еврозоната.

Критики към Бюджет 2024: Той е експанзивен, трябва по-консервативна фискална политика

„Това което виждаме според нашите анализи е, че Бюджет 2024 е един експанзивен бюджет. Ако той бъде изпълнен във вида, в който е сега, това ще доведе до повишаване на търсенето, което ще увеличен инфлационния натиск“, каза Дофен.

Ръководителят на мисията на МВФ у нас посочи, че страната ни трябва да се стреми към неутрална фискална позиция и бюджетният дефицит да не се увеличава с повече от 1% от БВП.

„С Бюджет 2024 г. се прави опит да се повишат социалните разходи и инвестициите, което е добре от гледна точка на растежа в дългосрочен план. Но не се забелязват реформи, които да повишат приходите в държавната хазна в дългосрочен план“, отчете още той.

Според МВФ събирането на 100% дивидент от държавните предприятия подкопава способността им да инвестират, както и да повишат производителността си .

„Има реформи, които да които да повишат събираемостта на данъците, но дали това ще даде резултат, не е сигурно. България трябва да се придържа към по-консервативна фискална политика въпреки ниския държавен дълг“, коментира още Дофен.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts