| | |

Работещи в метрото излизат на протест, ще блокират станция “Сердика”

Работещи в метрото излизат на протестен митинг под надслов “За достойнo разпределение на средствата за увеличение на работните заплати в “Метрополитен”.

Акцията се организира от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ. Тя е насрочена за 11 часа пред сградата на дружеството в центъра на столицата.

Протестиращите заявиха готовност да блокират двата входа на метростанция “Сердика”.

Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ обяви, че подкрепя недоволството на работници и служители в столичния “Метрополитен” заради опасения, че сключеното на 26 февруари споразумение с Терзиев за увеличение на възнагражденията в общинските транспортни дружества с 15% от 1 март няма да се изпълни във вида, в който е подписано.

Притесненията са заради липсата на консенсус сред синдикатите по темата. От КНСБ искат увеличението да е по 15% за всички работещи в “Метрополитен”.

За Федерацията на транспортните работници към Конфедерация на труда “Подкрепа” обаче е неприемливо равно процентно увеличение с аргумента, че има големи разлики в основните заплати в рамките на една и съща професия.

Оттам посочват например разликата в основните трудови възнаграждения при машинистите, която е близо 1000 лева – най-ниската заплата е 1647 лева, а най-високата 2636 лв.

Според “Подкрепа” увеличение на възнагражденията за всички с 15% ще задълбочи разликите в заплащането в рамките на една и съща професия и те ще нараснат допълнително. За някои ще се стигне до разлики от над 1100 лева, предаде БНР

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts