| | |

Висока активност на изборите за кметове в България днес

Сравнително висока е избирателната активност в селата, където днес се провеждат частнични избори за кмет.

Избирателната активност към 17:30 часа в севлиевското село Стоките е 71,82%, показват данни, публикувани на сайта на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Севлиево. Общият брой на избирателите по списък е 181, а до 17:30 часа са гласували 130 от тях.

Избирателната активност в русенското село Могилино, където днес е вторият тур на избор за кмет на населеното място, достигна 57,55 процента към 17:30 часа.

Това се съобщава на сайта на Общинската избирателна комисия в Две могили. От общо 139 избиратели с право на глас своя вот са дали 80.

Двамата кандидати за кметския пост, които след избора миналата неделя достигнаха до балотаж, са Камен Илиев Раев от партия ГЕРБ и Анелия Радкова Александрова от “Възраждане”.

До новите избори се стигна, след като жителите на селото не успяха да си изберат кмет и от втория тур на местния вот на 5 ноември миналата година. За двамата кандидати, достигнали тогава до балотажа, гласуваха равен брой избиратели.

Избирателната активност за избор на кмет на кметството в гълъбовското село Искрица към 17:30 часа е 52,55 на сто, съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК) в Гълъбово.

Припомняме, че към същия час миналата седмица избирателната активност беше с над 20 процента по-висока и отбеляза 73,72 на сто.

За кметския пост се бори само единственият останал кандидат Динка Радкова. Причината е, че със свое решение ОИК е заличила кандидата за кмет на кметство Искрица Енчо Енев.

Предвид указания от Централната избирателна комисия избирателите могат да гласуват за другия кандидат за кмет на населеното място или с “Не подкрепям никого”.

Избирателната активност на балотажа в поповското село Еленово към 17:30 часа е над 35, 38 процента.

До този час до избирателната секция, за да гласуват са отишли 115 от имащите право на глас 325 избиратели, каза за БТА секретарят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Попово Надя Георгиева.

За сравнение на извънредните избори на 10 март към 17:30 часа избирателната активност бе 33 на сто.

Георгиева допълни, че денят на балотажа преминава в спокойна обстановка. Няма регистрирани сигнали и жалби в ОИК.

Кандидатите за кмет на Еленово на частичния вот бяха трима. До балотажа достигнаха Петър Арсов и Диян Станев. До новите избори в селото се стигна, след като избраният през есента на 2023 г. кмет Джемал Бозев напусна поста по лични причини.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts