| | | |

Отиваме на избори! Преговорите за кабинет пропаднаха: ГЕРБ няма да бъде гумен печат ВИДЕО

ГЕРБ даде извънреден брифинг в неделя вечер, а поводът е, че отиваме на предсрочни парламентарни избори

Пред представители на медиите се появиха дамите от преговорния екип на формацията относно ротацията – Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

“Искам да благодаря, че сте с нас в този момент. Искам да кажа много ясно, че още от самото начало на преговорите бяхме добронамерени, не говорихме през медиите”, поде Мария Габриел и продължи:

“Искам да благодаря за търпението и за това, че ни дадохте шанс да проведем открит и отворен разговор.

След първия кръг преговори стана ясно, че има допирни точки, но и различия между ГЕРБ и ПП-ДБ. Малко преди преговорите ПП искаха меморандум, след това имаше дебат в НС, когато нас ни нямаше.

Денков подаде оставка без нашето гласуване. Поставихме нашето споразумение.

Нямаме спорове с регулаторите, борбата с корупцията и съдебната реформа. Различията ни с ПП-ДБ са фундаментални.

Първата промяна дойде с искане за промяна на ротацията, тя бе свързана с поста на премиер и министър на външните работи. След това ми беше изпратен меморандум, докато пътувам.

“След това се проведе дебат в Народното събрание (НС), когато дойде и оставката на премиера Денков. Нищо не я налагаше, докато не бяхме изговорили детайлите. Стигнахме до момент, в който поставихме и нашето споразумение.

Имаме различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет, като равнопоставен партньор. Не са ни убегнали предизборни слогани по време на преговорите.

От началото съм заявила какво е неприемливо за мен в този меморандум”, това заяви Габриел

Това заяви Мария Габриел на извънреден брифинг по отношение на връчване на мандата от президента Радев.

Първата политическа партия, с най-много депутати, трябва да бъде представена в управлението и равнопоставена. Трябва да е ясно кой носи отговорност и за какво.

Дори и днес, въпреки че имаме различия, предложихме да бъде гласуват съставът на сегашното правителство, само с ротация на премиера и вицепремиера и да продължим да работим върху споразумението. Това бе категорично отхвърлено.

Затова оставаме твърдо на позицията, че състав, реформи, програма, вървят ръка за ръка”, заяви тя.

“Исканията са на масата, те трябва да бъдат обсъдени. Ние иначе виждаме кой може да тласне държавата към това да няма стабилно правителство.

Днес сме предложили да има само ротация между премиера и вицепремиера и да остане сегашният състав на правителството и да бъде даден ясен сигнал, че всеки министър е отговорен за ресора си.

Ние нямаме никакви различия и за регулатори и за съдебна реформа и за борба с корупцията. Реформите досега се случиха и благодарение на ГЕРБ-СДС, искаме равнопоставеност”, допълни Габриел.

“Ще върна празен мандат на президента”, поясни тя.

Имаше много епитети по мой адрес, но не съм си позволила да говоря за това. Казваха, че с политическата ми кариера е свършено.

Първата политическа партия трябва да бъде равнопоставена в управлението. Оставаме твърди в линията ни за управлението на страната.

Ако няма промяна в състава на министрите, връщаме папката празна. Трябва да има ясна споделена отговорност. Искаме да има само ротация между премиера и вицепремиера.

В брифинга се включи и Деница Сачева, която заяви: “Осем дни вече преговаряме и много ясно оставихме на маста това, че искаме равнопоставеност в управлението.

Няма как да се твърди, че ГЕРБ трябва да бъде просто гумен печат на реформи, които някой е измислил някъде, не иска ние да участваме в тях и не иска да бъдем включени в управлението, така че да има реална равнопоставеност. Знаете, че дори за поста на външен министър имаше някакви претенции.

Разбрахме, че колегите от ПП-ДБ не са готови да поделят властта. Много искат да направят реформи, не се страхуват да ги направят, но не са готови да пуснат властта. Искат да притежават цялата власт на всяка цена и не са готови да я пуснат.

Получавахме упреци срещу всяко име, което давахме на масата. Отхвърлиха име на колега, защото в него има клип с невярна информация и това се оказа фактическа причина този човек да не се обсъжда

Подобно отношение е абсолютно неприемливо. Нито един човек не заслужава подобно отношение. Всички реформи до този момент са факт, благодарение на нашето монолитно гласуване, въпреки че има много разнообразни мнения в нашата партия.

Всичко, с което това правителство се гордее, се случи благодарение на ГЕРБ-СДС. Искаме споделена отговорност, ако те не са готови, нека си намерят партньор, с когото да си я споделят и сами да преценят какво искат. Все пак до последно оставихме и тази възможност да има кабинет, който да продължи да работи и това да бъде сегашното правителство, колкото и забележки да имаме към него.

Утре в 12:00 часа се връчва мандатът. Ако ПП-ДБ са съгласни да споделят властта, можем да говорим, ако не, връщаме мандата и правителство с втори мандат категорично няма да има”, категорична бе тя.

Тя издаде и кое е името на предложения кандидат-министър, отхвърлен заради скандален клип: “Става въпрос за Деница Николова, която дори осъди хората за въпросния клип. Няма как да приемаме, че има компромат срещу нея, като тя е доказала, че това не е вярно”, каза Сачева.

Тя добави, че ГЕРБ не държи да има министерства, а във всяко да има хора и от двете формации, за да се следят едни други.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts