| | | |

Румънска медия гърми: Политически хаос в България!

България е застрашена да изпадне отново в политическа криза, след като основните партии, постигнали съгласие за ново правителство, отново се сблъскаха за състава на кабинета. Рискът от предсрочни избори отново нараства, след като последните години бяха доминирани от многобройни опити без убедителен резултат.

Това пише румънската медия Digi24 в свой анализ със заглавие “Отново политически хаос в България след пореден провал в съставянето на правителство”, предава “Фокус”.

Премиерът Николай Денков подаде оставка в началото на март, за да предаде мястото на бившия еврокомисар Мария Габриел, както е предвидено в споразумение, постигнато през юни 2023 г. след дълга криза.

Процесът обаче предизвика сътресения между двамата партньори, като консервативната партия ГЕРБ се опита да спечели предимство пред либералната реформаторска коалиция “Продължаваме промяната”.

Мария Габриел настоя да запази позицията си на външен министър след поемането на ръководството на правителството, а партията й ГЕРБ се насочи към ресорите отбрана и енергетика. Изправена пред провала на преговорите, Габриел все пак реши да предложи правителство.

“Не можем да си позволим нови избори”, заяви тя след връчването на мандата на президента. “Ето защо реших да поема отговорностите си и да предложа кабинет, съставен от опитни личности”.

Либералите отказаха да дадат съгласието си, а включените в списъка над десет министри от техния лагер, оттеглиха имената си.

Ако вотът в парламента се провали в близките дни, президентът Румен Радев ще трябва да даде мандат на други да водят преговори, но тогава са много вероятни нови избори.

С общо пет вота между 2021 г. и 2023 г. България изпадна в безпрецедентна политическа безизходица от падането на комунизма през 1989 г., преди да намери компромис миналото лято.

При правителството на Денков България, политически разделена и исторически близка до Русия, направи проевропейски завой, особено по отношение на войната в Украйна.

Кабинетът реши да изпрати ракети, бронирани превозни средства и боеприпаси в Украйна за разлика от предишните временни правителства.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Digi24

Similar Posts