| | | |

Икономист попиля Асен Василев, издаде за голяма издънка

В момента в България има пари и е лесно да се управлява, но трябва съвсем различна фискална политика.

Това каза пред БНР икономическият анализатор Никола Янков, бивш зам.-министър на икономиката.

снимка: Архив

Той изтъкна, че реториката, че има “някакви мини, проблеми, трагедии и катастрофи” не отговарят на реалността:

“Държавата е в много добро състояние и би трябвало да се управлява доста лесно, в сравнение с периоди, когато нямаше никакви пари. В момента в България има пари и е лесно да се управлява.

През последните 9 месеца се видя, че България има слаб икономически ръст въпреки рекордните разходи на държавата – под 2% годишно, има висока инфлация, която задълбочава социалното неравенство, има почти нулеви чужди инвестиции. …

Трябва да имаме съвсем различна фискална политика оттук нататък”.

Според Янков най-вероятно ще има предсрочни парламентарни избори, защото не се вижда вариант за съставяне на правителство, след като “първият мандат е приключен и има заявка, че вторият няма да бъде използван сериозно”:

“Сценарият, към който вървим, е избори 2 в 1 през юни, но това не е трагедия, а по-скоро яснота, защото политиката на държавата по отношение на публичните финанси, беше непредсказуема и единственото, което се знаеше, беше заявката за все по-големи харчове всяка година.

Правителството “Денков” нямаше политически цели да постигне конкретни резултати в икономиката.

Шансът е да имаме нови министри, които да предложат нови решения, които да са консултирани с бизнеса този път, за разлика от предишните 2-3 години, когато нямаше почти никакъв диалог между частния сектор и управляващите”.

Икономистът подчерта, че МВФ не казва, че трябва да се махне плоският данък, а че трябва да се намерят източници за финансиране на бюджетните дефицити и това е един от вариантите.

И обясни, че МВФ е последователен в своята политика и позиции, че държавата трябва да преразпределя по-малка сума в икономиката, т.е. “да изземва по-малко чрез данъци и да харчи по-малко през бюджета”:

“При влошена перспектива за вземане на заеми от международните пазари на България ще ѝ се наложи да вдигне данъците. Това е един от внушените изводи в документа на МВФ, който е правилен, т.е., ако не можем да вземаме заеми и да финансираме дефицитите, ще трябва да вдигнем данъците.

Никола Янков посочи, че България има “много ефективна данъчна система с много нисък процент разходи за събиране на приходите, защото става лесно изчисляването и данъците са достатъчно ниски, така че голяма част от хората да ги плащат доброволно”:

“Ако вдигнете данъците, ще минем във варианта, където по-високи данъци водят до по-ниски приходи за Бюджета, защото хората ще престанат да ги плащат и ще се върнем в 90-те години, когато данъците бяха високи и почти никой не ги плащаше”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts