| | |

Невиждан ужас! Кораб се блъсна в мост, коли и хора паднаха във водата СНИМКИ

Мост пропадна напълно в Съединените щати след удар с товарен кораб. Инцидентът стана в град Балтимор, щата Мериленд, в 1 часа и 30 минути местно време през нощта. Близо 20 души са във водата и в момента тече спасителна операция, съобщава БНТ.

Огромен контейнеровоз се е блъснал в една от колоните на моста Франсис Скот Кий над река Патапско. Във водите на реката са паднали 7 души и няколко автомобила. Не се съобщава за жертви.

снимка: ББС

На пресконференция нaчалникът на противопожарната служба в американския град Балтимор Джеймс Уолъс подчерта, че засега властите не разполагат с информация дали е имало някакъв проблем с кораба, предава ВВС.

Към настоящия момент полицията все още не е разпитала капитана на кораба, плаващ под флага на Сингапур. Уолъс не успя да поясни конкретен брой на жертвите на инцидента, но подчерта, че по предварителни данни падналите във водите на реката са “поне“ седмина.

Коментирайки причините за инцидента, Уолъс увери, че “няма абсолютно никаква индикация, че става дума за тероризъм, или че е умишлено“ предизвикан.

“Работим с ФБР и други федерални и щатски агенции, за да съберем цялата информация“, допълни той.

Уолъс допълни, че са получени сигнали за миризма на гориво в района на инцидента, поради което се извършва оглед за възможен разлив на петрол в реката. На място са изпратени еколози и бреговата охрана за съответната проверка.

Експерт по корабоплаването определи няколко възможни причини за катастрофата на кораба: повреда на главния двигател или кормилното управление, проблем с генератора на плавателния съд или човешка грешка.

“Това е необичаен обрат. Преди да тръгне корабът, ние извършваме всякакви проверки на всички елементи. Това е част от контролния списък за отплаване. Така че, ако всичко е направено, нещо очевидно е пропуснато“, коментира експертът, пожелал анонимност.

“Тези кораби са толкова огромни, че дори скоростта да е ниска, инерцията ще бъде огромна“, добави той.

Експертът повдигна въпрос за това кога е извършена последната конструктивна проверка на моста. “С оглед на това, че пристанището е точно до моста, трябва да се проверява често“, съветва той.

Междувременно от Белия дом увериха, че “следим отблизо“ ситуацията след срутването на Балтиморския мост.

“Сърцата ни са със семействата на онези, които остават в неизвестност в резултат на този ужасяващ инцидент“, се казва в разпространения текст.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: ББС

Similar Posts