| | | |

След внезапната оставка, нов тежък удар чака Румен Радев

Политиката е въпрос на доверие, което се дава от избирателите, то не е въпрос на самооценка.

Това каза пред БНР социоложката Елена Дариева от агенция “Насока” и подчерта, че тепърва ще слушаме борбата на интерпретациите кой е виновен да има предсрочни избори:

снимка: Архив

“Независимо от убедителността им, всяка от интерпретациите ще остане валидна в рамките на електората на съответната политическа сила. Имаме водещите две интерпретации – на ПП-ДБ, че ГЕРБ не искат да се реализират реформите, а на ГЕРБ-СДС е, че битката за постове и стремежът на ПП-ДБ за власт е причината.

Но имаме интерпретациите и на опозиционните партии. Всяка от тях ще получи допълнителна плътност в рамките на предстоящата предизборна кампания”.

Според нея президентът Румен Радев, който се чувства ощетен от промените в Конституцията, използва възможността за реванш и да отправи упрек към ПП-ДБ:

“Вижда се притеснението, което възниква заради сроковете, а и листата на потенциалните служебни премиери е доста къса, днес стана и още по-къса след оставката на заместник-омбудсмана Елена Маркова.

Управителят и подуправителите на БНБ са подали запитване до ЕЦБ и са получили отговор, че не могат да съвместяват двете длъжности – със служебен министър-председател. Което поставя въпроса кой в началото на 6-годишен мандат на такава престижна висока позиция би отстъпил за съмнителната чест да бъде служебен премиер, който да се занимава само с организирането на изборите”.

Тя прогнозира много турбуленции около конституционната процедура по назначаване на служебен премиер и кабинет.

Елена Дариева изказа скептицизъм по отношение на реформите, които трябваше да бъдат осъществени:

“И реформите, и приоритетите на страната във външнополитически аспект (Шенген и еврозоната – б.р.) се отдалечават”.

Няма потенциал за голям спасител на предстоящите избори, смята социоложката и уточни:

“Ще имаме повод да наблюдаваме заявки за други политически проекти. Времето е изключително малко и не се знае дали ще се явят нови субекти на изборите”.

Тя беше категорична, че на избирателната активност много ще повлияе това дали изборите ще са 2 в 1 с европейските, или ще са на отделни дати.

“Нараства нежеланието на българските граждани да следят случващото се на политическата сцена. Забелязваме много ясен отлив от желание за гласуване”, каза тя

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts