| | | |

Денков с извънредно изявление: Взе главата на зам.-министър в МВР, решение за Калин тепърва предстои ВИДЕО

Вместо футболен празник наблюдавахме грозни сцени на насилие. Причината е дългогодишното управление на БФС, което доведе до упадък на българския футбол.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в министерски съвет.

Към това трябва да добавим и грешки в организацията от страна на МВР и СДВР, които събраха на едно място враждуващите агитки на футболните отбори.

“Искам горещо да благодаря на всички мирно протестиращи спортни запалянковци и полицаите, които изпълниха дълга си без да проявяват насилие в изключително трудна обстановка, изпълнена с провокации.

Но не може да си затворим очите за сцените, в които полицаи биха и ритаха граждани. Отчитайки всичките тези обстоятелства, предприех следните действия:

Изпратих писмо до централата на УЕФА и контролната и етична комисия на УЕФА с искане да чуя тяхното становище по организацията на злополучната среща. Ще потърся позицията на ФИФА.

Уволних заместник министър Темелакиев, който пряко отговаря за тази дейност.

Възложих разследване на случаите на насилие от отделни полицаи. Техните имена трябва да станат ясни и те да получат най-високи дисциплинарни наказания, включително и уволнения.

Има искания за оставката на министър Калин Стоянов. Ще обсъдя първо този въпрос с Мария Габриел , ще обсъдя и следващите стъпки по тази тема, каза още Денков.

По думите на Денков, вътрешният министър по време на безредиците е бил на филмова прожекция.

Притискан ли е Калин Стоянов и защо Пеевски изказа тези съмнения

“Ако съм притискал за нещо, Стоянов, то е едно – да си изпълни задълженията по организацията на вота. Да, няколко пъти съм водил разговори с него, в които са му казвал: Твоя задача е да не позволите д има нарушения на изборното законодателство.

Като разговор това сме го имали, това му е работата. Никога не съм го притискал по отношение на някои партии”, категоричен бе премиерът.

Правителството работи, изпълнява си задълженията. Роля на партиите е да решат, с кое правителство искат да работят, каза Денков относно вота на недоверие.

Не бих искал да коментирам чужди думи, защото много лесно ще влезем в излишен разговор през медиите, отвърна той на твърденията на Пеевски.

Разговорът за Калин Стоянов предстои. Той се уволнява от Народното събрание, каза Денков.

Денков коментира и скандала около министър Йоловски.

“Йоловски е в процедура, в която с него се занимават разследващи органи , прокуратура. Той казва, че не може да разкрива информация. Ако тръгна да искам да търся неговата оставка, вие веднага ще кажете, че я искаме, защото е направил еди какво си…

Решението за мен е да искам да си върши максимално добре работата като министър, а другите служби да излязат с информация”, каза Денков.

Кметът няма право да забрани този процес. Дори и да го забрани, това би още повече повишило напрежението. Запалянковците имат право да са на стадиона, и на протеста. Това е тяхно право. Само със забрани няма да се решат нещата, хвърли се на амбразурата Денков да защитава Терзиев.

Той отново каза, че за случилото се е виновно ръководството на БФС. Виждате, че футболът върви надолу – какво може да направи кмета? – попита той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts