| | | |

Кирил Петков към Борисов и Пеевски: Готови сме да седнем с вас да преговаряме

“Продължаваме промяната – Демократична България” е готова да преговаря с ГЕРБ и ДПС след изборите

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков изрази пред общото сълрание на ПП очакване формацията да бъде първа политическа сила на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Той обаче не изключи възможността да отново да влезе в преговори с ГЕРБ и ДПС след тях, но се обърна с апел към лидерите на двете партии – Бойко Борисов и Делян Пеевски – да си признаят, че взимат всички решения заедно.

“Кажете си: решаваме всичко заедно, ние сме едно. Няма смисъл да се срамувате, така всичко ще бъде по-лесно и по-честно”, призова Петков колегите си.

“Готови сме да седнем с вас, да преговаряме, да обсъждаме, да прекарам много часове заедно, но не на цената нашите принципи”, отбеляза той, но и предупреди:

Ние няма да се наклоним и да се наведем, поврявайте ни, ще отидем и на 10 избора, ако трябва, но няма да се предадем”, предупреди Петков.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков направи ретроспекция на извървения до момента път от страна на партията.

Той нарече “меден месец” шестте месеца управление на кабинета “Петков”, но добави, че още тогава формацията е започнала да разбира, че държавата е завладяна дълбоко, а “Продължаваме промяната” имала “само” Министерския съвет.

Отново акцентира върху нуждата да бъде извършена реформа в регулаторите и служби, защото когато станал премиер му били сложени картъци за охрана. Затова той поискал оставката на шефа на Националната следствена служба Емил Тонев, но той му отърнал, че това нямало как да стане.

Петков се оплака, че още в деня на избирането на кабинета, който той оглавяваше, Комисията за енергийни и водно регулиране (КЕВР) вдигнала цената на тока: “не можаха ли да изчакат малко поне да се зарадваме”, каза Петков.

Разказа и че когато взел решението за експулсирането на 70 руски дипломати от България след началото на войната в Украйна, руският посланик Елеонора Митрофанова го била заплашила, че ще се обади на президента на Руската федерация Владимир Путин.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” се спря и на темата за медиите. Той заяви, че формацията е обстрелвана с по 300 кални статии на месец – “когато не могат да те купят, единственото, което остава е да те набедят”.

По време на Общото събрание на партията Петков обяви, че през последните месеци, в които на власт е кабинетът „Денков“, са се сменили очакванията на хората, които искат по-високи доходи, не искат да са периферия на Русия.

Като огромен успех Петков отбеляза местните избори, след които ПП има кметове в четири области градове – София с Васил Терзиев, Благоевград с Методи Байкушев, Варна с Благомир Коцев и на Пазарджик – Петър Куленски.

Петков отчете, че ПП вече има опит с излъчването на две правителства, има над 60 кметове, над 400 общински съветници и 113 структури в цялата страна.

„Единственият начин да сме общността, която определя дневния ред, е да сме заедно с Демократична България„, каза Петков и даде обещание, че колкото и да са трудни преговорите при реденето на листите, то коалицията между ПП и ДБ трябва да остане.

Петков каза още, че на днешния партиен форум присъстват 600 души от цялата страна. Той припомни, че партията стартира с една пресконференция през 2021 г. със само 70 души с една мечта – нормална европейска държава.

Четири месеца по-късно ПП печели изборите и излъчва кабинет. По думите му още в този първи ден на кабинета „Петков“ той осъзнал, че държавата е завладяна – в деня на клетвата цената на електроенергията се вдига с 11% по решение на КЕВР, а от НСО обявили, че има двама души, които той определи като „къртици“, и опитал неуспешно да смени.

„Когато не могат да те купят или откажат, тогава опитват да те очернят“, заяви още Петков.

Петков даде заявка, че ПП няма да предаде избирателите си и ще продължи да отстоява ценностите си.

Асен Василев изтъкна, че предстоящите избори са много важни за страната. По думите му на вота предстои избирателите да решат дали искат европейска икономика, или такава по латиноамерикански модел.

„Затова отиваме на избори – за да решим дали искаме европейско развитие и честни конкурси, а не предварително договорени мачове. Това ГЕРБ и ДПС не могат да го допуснат“, каза той.

Василев е на мнение, че ако на тези избори страната успее да се пребори за честни правила и справедливост, то България ще получи и втори шанс.

С изказванията на лидерите на ПП приключи откритата част от партийния форум. Предстои делегатите да подредят листата за евровота, но тя ще стане известна утре

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts