| | |

ГЕРБ-СДС в СОС обвини Терзиев в чистка, кметът се впусна в обяснения

В предизборната кампания г-н Терзиев категорично заяви, че няма да има чистка, хората да бъдат спокойни за работата си. Резултатите обаче са по-различни от казаното. 325 служители са освободени. Има една епидемия от доброволно напуснали, както Столична община, така и районните администрации.

Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.Това е струвало на софиянци 1,400 млн. лв. обезщетение за заплати, обяви той.

“Информацията е видна от отговора на кмета за това колко хора е освободил – 110 души, около 730 000 лв. е струвало само освобождаването на служители на Столичната община. Това означава, че 10% от служителите в общината са освободени.

Над 10% са освободените и в районните администрации. Там имаме и кмет-рекордьор. Районният кмет на “Илинден”, когото гражданите издирват 3 месеца, е успял да освободи най-много хора – 20 души, за 70 000 лв.”, посочи Георгиев.

“Има ли право кметът Терзиев да работи с негов екип – разбира се. Ръководният екип обаче, който е освободен, е 1% от общия списъчен състав на цялата администрация, или 10% от всички освободени.

Всички останали са редовни чиновници и експерти, главни специалисти, юрисконсулти, счетоводители и прочее.

Така, 325 души решили спонтанно да напуснат – за да не се води масово уволнение, са им предлагани по няколко заплати, за да си тръгнат по своя воля.

Ето това е лъжата на Терзиев от кампанията, че няма да прави чистка спрямо обикновените експерти”, категоричен е общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС.

Искаме да обясним дали нещата са толкова драматични, колкото пробват да бъдат представени. Най-добре се работи с цифри и факти.

Това заяви кметът на София Васил Терзиев в отговор на обвинения на общинските съветници от ГЕРБ-СДС в СОС.

„В Столична община има 1442 позиции – това е щатно разписание, както и допълнителни дейности.

128 служители са напуснали Столична община от встъпването в длъжност на новата администрация, това са 8.9%.

От тези 128 служители 37 заради постъпване на работа на служителя, който е избран, или е спечелил конкурс за позицията, 8 са постъпили на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 души са освободени по взаимно съгласие, а 20 по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение.

За да избегнем манипулациите, това е 1% от всички заето в Столична община, по-точно 1.4%“, допълни го зам.-кметът по финанси в СО Иван Василев.

„Изплатените обезщетения за същия период са общо 727 880, 40 лв. 296 000 от тях са за неизползван годишен отпуск от тези служители, които са освободени, 212 000 по Закона за пенсиониране и 137 000 уговорено обезщетение в хипотезата по инициатива на работодателя.

Така средно на човек сме изплатили 6856 лв.“, посочи още Василев.

По думите на кмета и зам.-кмета изплащането на обезщетения под каквато и да е форма е спазване на буквата на закона и е заслужено за всеки един от тези служители.

„Също така изплащането на обезщетения в хипотезата на освобождаване по инициатива на работодателя е проява на уважение от страна на ръководството на Столична община в лицето на кмета към тези служители.

Всичко друго, което ще се изговори днес, ще е опит за манипулации и настройване на служителите на администрацията и подвеждане на обществото“, каза още той.

Василев призова хората да следят другите общини „какъв дрийм тийм ще направят от някои от служителите, които са от Столична община“.

„Също така ви моля да следите кои фирми ще започнат да печелят поръчки в тези общини“, допълни Василев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts