| | | |

Депутатите с решителна стъпка за еврото: На второ четене бюджетната комисия…

Бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене Закона за БНБ, който урежда статута на банката след приемането на еврото у нас. Той ще влезе в сила от въвеждането на единната валута, като текстовете са съгласувани с Европейската централна банка.

Депутатите отхвърлиха искането членовете на Управителния съвет да не са участвали в ръководството на политически партии в последните пет години.

Не бе подкрепено и предложението протоколите на разширените заседания на банката да се архивират и чрез аудиозапис.

От “Възраждане” поискаха регулярно изслушване на управителя на БНБ, който отговаря за:

“Основни икономически политики, които трябва да гарантират стабилността на националната валута и спестяванията на гражданите и фирмите” заяви Цончо Ганев, но предложението бе отхвърлено с мотива, че регулярността на срещите с гуверньора се решава от самите депутати.

Поставени бяха въпроси за включването на България в резервите на ЕЦБ, като на няколко пъти бе подчертано, че какъвто и превод да бъде направен, средствата продължават да принадлежат на страната ни.

На няколко пъти в дискусията бяха направени препратки и към кризата с КТБ, което наложи председателят на комисията Йордан Цонев да припомни:

“Бюджетът отпусна 4,5 млрд. лева с лихва и Фондът за гарантиране на влоговете от вноските от печалбата на търгвските банки, не от вложителите, възстанови на държавата 4,5 млрд. Мисля, че с около 150-160 милиона печалба от лихвата”.

Преди гласуването на Закона за БНБ депутатите от ресорната комисия одобриха промени в уставите на Европейската банка за възстановяване и развитие и на Международната банка за възстановяване и развитие, пише БНР.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts