| | | |

Ексклузивно! Десет магистрати „на мушката“ на ДАНС!

Баща и син – Марин и Стефан Димитрови от аферата с ареста на бившата шефка на агенция „Митници“ Петя Банкова, са успели да изградят сериозни контакти и в съдебната власт.

Това разкри при изслушването си в анкетната комисия на парламента за контрабандата и корупцията в Митниците председателят на ДАНС Пламен Тончев.

„Неслучайно се отлагат мерките за неотклонение. Предполагам, че е свързано с новата информация,“ каза още Тончев и уточни, че

по разследването „протичат“ около десет магистрати – съдии, прокурори и следователи.

Шефът на контраразузнаването подчерта, че 90% от информацията, която му е известна няма как да бъде разкрита дори пред депутатите.

Терминът „протичат“ сочи, че близо една дузина магистрати са засечени в нерегламентирани контакти с уличените за контрабанда. Вероятно се касае за подслушани със специални разузнавателни средства разговори през мобилни устройства или дори лични срещи.

Може да се касае и за свидетелски показания, както и за засечено предаване на финансови средства и подаръци.

Обвързването на магистратите с имената на баща и син Димитрови в контекста на двете отложени заседания по мерките за неотклонение пред Софийския апелативен съд говори, че разследващите продължават да събират доказателства за мащабите на престъпната им дейност и замесените в нея представители на държавни институции.

В четвъртък апелативните съдии от третия път успяха да се произнесат по мерките за неотклонения на двама от участниците в престъпната група – Стефан Димитров и Петя Банкова, които остават в ареста.

Посредническата роля на Асен Василев и Бойко Рашков

Влиянието на Марин и Стефан Димитрови в митниците, МВР, а както става ясно и в съдебната власт, е изисквало посредничеството на възможно най-високо управленско ниво.

Това обяснява и връзката на Димитрови с бившия финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев и с бившия вътрешен министър и депутат от ПП Бойко Рашков.

Макар Василев да отрича да се познава със Стефан Димитров, председателят на ДАНС, вече разкри за документирана комуникация между двамата. Контактът е бил заради желанието на Димитрови за директор на ОДМВР-Хасково да се назначи Недан Хаджиев. МВР-министърът Калин Стоянов също обяви, че Асен Василев е искал от него именно това назначение.

Бойко Рашков повече от една седмица отричаше да е близък с Марин и Стефан Димитрови, макар от показания, за които стана ясно, че са дадени от бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, да се разбра, че истината е друга.

Коцев, който вече е обвиняем по корупционната афера, бе обяснил пред разследващите, че е другарувал с контрабандистите от лоялност към Рашков.

Разбра се още, че Бойко Рашков дори е съсед със Стефан Димитров в жилищния комплекс Американски колеж, където двамата имат огромни палати, чиято стойност се оценява на милиони левове.

Освен това, Калин Стоянов призна, че докато е бил директор на ГДБОП, а Бойко Рашков начело на МВР, министърът е запознал цялото ръководство на министерството и шефовете на службите с Марин и Стефан Димитрови.

От заседанието пред Апелативния съд в четвъртък се потвърди информацията, че последните месеци Рашков е правил вечеринки в дома си, на които е планирал провеждането на кампания по компрометирането на Калин Стоянов и неговото последващо отстраняване.

Връзките на Димитрови с магистрати, също благодарение на Рашков?

Много преди Бойко Рашков да се „завърне“ в политиката през „Продължаваме промяната“ той е бе дългогодишен магистрат. Между кариерата в съдебната система, за кратко Рашков беше и депутат от БСП.

Известен е най-вече с това, че е бил директор на Националното следствие, а преди 25 години бе избран дори за главен прокурор, но не можа да встъпи в длъжност.

Съдебната власт Рашков напусна преди десетина години, когато бе избран за председател на новосформираното тогава Национално бюро за контрол на СРС-та. Дългите години начело на следствието несъмнено осигурява на Рашков солидни контакти в съда, прокуратурата и следствието.

Точно по тази линия изглежда са засечените от контраразузнаването комуникации, свързващи Марин и Стефан Димитрови с магистратите.

След като Димитрови дължат връзките си в МВР на Рашков, то е напълно логично чрез него да са се сдобили и със специфични познанства в съдебната власт.

Разкритието на председателя на ДАНС означава, че контраразузнаването държи поне десетима съдии, прокурори и следователи „на мушката“ за връзките им с обвинението в контрабандисти хасковлии.

Няма съмнение, че в схемата са въвлечени и определени адвокати, които имат близки политически контакти.

Събирането на доказателства по тази нова нишка на корупционната мрежа може да покаже, че баща и син Димитрови са били не просто „сиви кардинали“ по върховете на митниците и МВР, а дори и лобистите на „Продължаваме промяната“ в съдебната система.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts