| | |

Божанов: Давах обяснения по секретен доклад на ДАНС срещу мен

На петия месец откакто бях избран за министър получавам искане за обяснения по секретен доклад на ДАНС срещу мен, в който се твърди, че застрашавам работата на министерството (и съотв. националната сигурност).

Това написа депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов в социалната мрежа Фейсбук

Поводът за това е интервюто на бившият министър-председател и съпредседател на “Продължаваме промяната” Кирил Петков в предаването “ЕвроДикоФ”.

“Докладът всъщност е преразказ на получен в ДАНС донос от служител на агенцията при министерството и съдържа изцяло неверни твърдения.

Пишем обяснения, в които с документи и публична информация опровергаваме “доклада” и затваряме темата. (В него нямаше нищо секретно, та ДАНС според мен нарушава закона като свръх-класифицира такива доноси, но заради грифа не мога да споделя детайли)”, пише Божанов.

“Знам, че и срещу други министри е имало такъв тип доклади.

И докато моята реакция беше като на рутинна неприятност, смятам, че тези доклади-доноси работят успешно като средство за сплашване на принципа “имаш проблем и можем да ти помогнем да си го решиш”, особено с по-лабилни министри”, допълва той.

“И това е една от многото причини в меморандума на ППДБ и в проекта на споразумение да сложим “реформа в службите”.

В проекта на ГЕРБ пишеше “трябва да проведем разговор за службите”. Дребна разлика”, казва Божанов.

“Та ако се чудите защо отиваме на избори – защото дълбоката държава не иска да си загуби инструментите за паралелна власт, която не подлежи на демократична отчетност.

А ние може да направихме много компромиси, но компромис с основната цел – освобождаване на завладяната държава – не направихме, завършва той

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts