| | | |

Цацаров загуби делото срещу Кирил Петков на първа инстанция

Софийският районен съд отхвърли иска на Сотир Цацаров за уронване на престижа, причинен от Кирил Петков.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров е загубил делото за клевета срещу съпредседателя на „Продължаваме промяната“ (ПП) и експремиер Кирил Петков.

Цацаров заведе делото за 15 хил. лв., след като на 14 януари м. г. Петков, тогава премиер, обяви, че бившият главен прокурор е ненадежден и допускът му до класифицирана информация е отнет.

Бившият главен прокурор твърдеше, че така Петков му е нанесъл неимуществени вреди – уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, както и психологически и физически дискомфорт, притеснение, безпокойство и тревожност.

Изказването стана докато Цацаров бе шеф на КПКОНПИ. В последствие сам подаде оставка.

Съдът обаче сметна, че изказването на Петков не е уронило престижа на Цацаров.

“Не е противоправно поведението при изказани мнения с негативна оценка, пряко или косвено засягащи конкретно лице, когато името му се коментира или се предполага във връзка с обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие.

Такива оценки не могат да ангажират отговорността на автора им за обезщетяване на причинени неимуществени вреди на адресата, ако не засягат достойнството на личността / т.е. ако не съставляват обида”, пише съдия Деница Цветкова.

И обяснява за конкретния случай.

“В изказването си на 14.01.2022 ответникът съобщава реален факт, а именно: отнемането на достъпа до класифицирана информация на ищеца.

Становището на ответника във връзка с отнемането на достъпа е в контекста на работата на ДАНС, постигнатите от тях резултати , както и тяхната преценка в рамките на процедурата”, допълва Цветкова.

“Изразените критики и негативни оценки са в рамките на конституционно гарантираната свобода на мнение.

Посочените оценки/мнения дори и негативни не засягат честта и достойнството на Цацаров, тъй като не съдържат унизителни за него констатации, нито неверни и позорящи обстоятелства”, гласи решението.

Затова тя отхвърля иска на Цацаров.

Цацаров може да обжалва

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts