| | | |

Симеон Дянков вижда няколко опции пред ГЕРБ за правителство: ГЕРБ ще победи категорично. Ще избира между…

Когато съм в България се срещам и разговарям с десни политици. С Борисов се срещнах два пъти. Имах срещи с Кирил Петков, с Христо Иванов. Последните месеци имах разговори с Делян Пеевски.

Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването “Тази сутрин” по БТВ.

Според него Пеевски е по-голям двигател за помощта за Украйна отколкото другите политици у нас, понеже в парламента настоява за изпращане и на хуманитарна помощ, и техника и муниции.

Делян Добрев пък посочи като най-активен по темата енергетика.

“Те двамата движат прехвърлянето от руската към европейската или американската технология в Козлодуй, срещу “Лукойл”, които ПП един вид подкрепят”, коментира бившият министър.

Той уточни, че една от темите, по които разговаря с десните политици е влизането на България в еврозоната.

“В момента ГЕРБ и ПП-ДБ не си говорят. Познавам ги от дълго време. Преподавал съм на класа на Кирил Петков в Харвард. В момента не си говорят, но надявам се, че ще си говорят. До такива разговори ще се стигне след изборите.”

Дянков отбеляза, че не е получавал покана за участие в служебния кабинет “Главчев”. “Той беше по-особен. Трябваше да се организира бързо. Аз не смятам, че служебното правителство ще продължи дълго”, каза още той.

“Вярвам, че изборите ще бъдат конкретно определени. Няма да има само един начин за съставяне на правителство, както беше на предишните избори – ГЕРБ не може без ПП-ДБ и обратно.

Очаквам, че ГЕРБ ще победи със значителна преднина. Ще има избор да работи с ПП-ДБ или с ДПС и ИТН. На мен ми се иска да работят с ПП-ДБ. В последните месеци и ИТН и ДПС се държат като десни партии и има алтернатива”, прогнозора Дянков.

Той подчерта, че няма да участва в листите за евродепутати или народни представители.

Дянков бе категоричен, че няма да влезем в еврозоната на 1 януари 2025 г. “Ние няма да покрием критерия – инфлация”, обясни той.

Според него, ако следващото правителство работи усилено, може и да приемем еврото от 1 януари 2026 г., но е по-вероятно да е от Нова година на 2027 г. Няма как да се присъединим в средата на някоя от годините, тъй като ще трябва да се води двойно счетоводство.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts