| | | |

На Велики вторник депутатите се събират на извънредно заседание

Народното събрание ще проведе извънредно заседание във вторник заради Закона за хазарта и данъците.

Депутатите ще подложат на второ гласуване промените в Закона за хазарта с вносители Йордан Цонев и Теменужка Петкова, който бе приет на първо гласуване на 26 април.

С пълно единодушие депутатите вече приеха на първо четене промените, които забраняват хазартната реклама в електронни и печатни медии, както и сайтове.

“За никого не е тайна, че през последните три години зависимостите, свързани с хазарта, са изключително увеличени в нашето общество. Това наложи да бъдат предприети съответните мерки с цел тяхното ограничаване”, коментира аргумента на вносителите Теменужка Петкова.

Петкова допълни, че е предвидено 50% от вноската на хазартните оператори за социална отговорност да бъде за Министерството на здравеопазването, като парите ще се използват за лечение на зависимости от хазарт.

Рекламата на хазартни игри се забранява във всички видове медии, не само в телевизиите, изтъкна другият вносител Йордан Цонев.

“Законопроектът забранява реклама в телевизии, в медии, включително онлайн, сайтове. Разрешава се реклама само върху билбордове, и то далеч от училища и други обществени сгради”, обясни Цонев.

Той добави, че се разрешава реклама само и върху спортна екипировка, която не е предназначена за малолетни и непълнолетни, и в спортни зали.

“Законопроектът предвижда хазартни зали да има само в населени места с над 5000 жители”, допълни заместник-председателят на ПГ на ДПС, цитиран от БТА.

По думите му 1100 са залите в България и може би сме на първо място в Европа по този отрицателен показател. Цонев съобщи, че се завишават и инвестициите, които трябва да правят бъдещите лицензополучатели за хазартна дейност.

“Смятаме, че така ще отговорим на обществените очаквания и ще продължим тази политика и в следващия парламент, заяви Йордан Цонев.

И родители, и организации протестираха многократно срещу тази мощна хазартна реклама в медиите, срещу това, че се увеличава хазартната зависимост дори на малолетни, на ученици”, отбеляза депутатът от ДПС.

Народното събрание ще гласува на второ четене промените в Законопроекта за ратифициране на международния договор за самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби.

Предстои и второ гласуване на промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Промените в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица ще бъдат приети на първо гласуване.

Ще бъде приет и доклад по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts