| | | |

Еврозоната ще я гледаме през крив макарон за тази дата

Датата 1 януари 2025 г. е все още изпълнима за влизането ни в еврозоната, но при изпълнение на няколко фактора. Инфлацията е най-малкият проблем.

Това каза в ефира на Нова нюз бившият министър на икономиката Николай Василев.

снимка: Архив

“Не отговаряме на този критерий, но ако само това остане, може да се направи политически компромис. Една от причините за инфлацията е вътрешната ни бюджетна политика и огромните дефицити. Имаше и големи разходи, непокрити от приходи и постоянно покачващ се дълг. Като цяло водихме проинфлационна политика”, коментира той.

Василев призова да се спрат всички излишни държавни разходи.

“Администрацията е по-голяма, отколкото когато аз бях министър, а населението е с милион по-малко. Защо? Капиталовите разходи може да бъдат заменени от частния сектор чрез концесии. По-добре да има прекрасни магистрали, с който и модел да ги концесионираме.

По време на Тройната коалиция чуждите инвестиции стигнаха 30% от БВП, сега са едва 3. Има държави, които бележат ръст, включително балканските. Те имат милиардни проекти, а ние нямаме никакви”, заяви бившият министър.

Днес настъпва своеобразният Ден на данъчната свобода. Това е хипотетичната дата, на която бихме попълнили държавната хазна, ако всичко, което изработваме от началото на годината, отива само в полза на бюджета. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Според Василев би било по-добре, ако този ден идва по-рано през май.

“Трябва да вземем мерки, за да падне дефицитът. Например – чрез съкращаване на разходите. България има нисък дълг – над 20% от БВП, благодарение не на последните 3 години, а на правителствата между 1997 до 2008 г. Тогава той страшно много намаля.

Държава с такива показатели заслужава три пъти по-висок кредитен рейтинг”, смята икономистът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: iStock

Similar Posts