| | |

Скандалът продължава! Общината не е съгласувала с МВР новата организация за движение около НДК

Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел “Пътна полиция” на СДВР проекта със съответните скици и чертежи, върху които са нанесени маркировката, знаковото стопанство и допълнителните съоръжения на пътното платно.

Това съобщава дирекцията след като през седмицата се проведоха няколко протеста на жители в района на булевардите “Витоша”, “Патриарх Евтимий” и “Фритьоф Нансен”, където има нова организация за паркиране и движение.

От СДВР уточняват, че това съгласуване е изискване, залегнало в нормативен акт на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – Наредба № РД-02-20-2 от 24.10.2022 г. за организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване.

“Едва след като завърши съгласувателната процедура се узаконява проекта за организация на движението”, се посочва в съобщение на СДВР до медиите.

Вече втора седмица недоволството от новата организация на движението в центъра на София не стихва.

Според Европейския център за транспортни политики, има редица нарушения в проекта, а съдът вече е образувал дело. Ако то бъде спечелено, всичко ще трябва да бъде върнато в първоначалния му вид.

“Нашето мнение и нашето твърдение е, че тези хора от общината са нарушили два закона – Закона за движение по пътищата и Закона за устройство на територията.

Тези хора явно нямат достатъчно компетентност, явно не разбират по какъв начин се случва съгласуването на тези проекти”, каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Според Русинова, проектът е изпълнен некачествено, а използваните материали не отговарят на нормите.

Кметът на София Васил Терзиев защити проекта, а от Столичната община заявиха, че всичко е законно:

“Ние няма да упорстваме, ако видим, че нещо не работи, направен е проекта с убеждение, че има целесъобразност. Каквото съдът постанови – се съобразяваш.”

Вътрешният министърът Калин Стоянов също не одобри новата организация на движение и изрази притеснение, че ще се образуват задръствания:

“Аз лично съм на мнение, че София би следвало да осигури на първо място, както подземни, така и надземни паркинги, за всички тези автомобили, които са в централна градска част и чак тогава да мислим затова, което се прави с тези алеи в момента.”

Един от основните проблеми на мащабните рокади в центъра бе, че те се направиха без предварителна комуникация – нито с живеещите в района, нито с останалите жители на София.

Първоначално всичко бе представено като обикновено пълнене на дупки по “Патриарха”. В профила на Васил Терзиев във Фейсбук още може да се прочете съобщението, че той е подписал единствено заповед “за ремонт за подобряване на пътната настилка на бул. „Патриарх Евтимий“, заради недоброто състояние”.

След тази заповед обаче в района вече се появиха не само споменатата бус лента и велоалеите, а и голям нов паркинг на съседния булевард “Витоша” с доста сложна организация за спиране.

Новите управляващи в София допуснаха и други грешки относно проекта си за НДК, от които една е особено съществена. На всички е ясно, че основната ярост на протестиращите идва от това, че реорганизацията отнема паркоместа по “Патриарха”.

Пише го и на част от плакатите, коите се издигат на “Кравай”. “Спаси София” твърдят, че редукцията по булеварда е със само 10 на сто (от 500 до 450 места).

Обещанието е те да се компенсират на големия нов паркинг на бул. “Витоша”. Въпреки това ГЕРБ и БСП твърдят, че новата маркировка взима общо 140 паркоместа и че те не се възстановяват в пълен размер. “Спаси София” отричат това, но не дават убедителни доказателства, че изчисленията на опонентите им не са верни.

снимка: Интернет

Ако “Спаси София” и кметът Терзиев бяха обявили намеренията си и бяха позволили те да се подложат на дискусия, почти сигурно щяха да се получат смислени предложения как движението в центъра да се преустрои така, че възможно най-малко хора да бъдат ощетени.

снимка: Интернет

Както “Сега” писа, бившият главен архитект на столицата Петър Диков (в момента шеф на Съюза на архитектите в България) вече даде своите идеи. Няма съмнение, че други също биха го направили. Може би все още не е късно това да се случи.

Проектът за преустройството на движението при НДК е достатъчно важен и за неговото спасяване си заслужава да се поработи, тъй като центърът на столицата наистина е на всички

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts