| | | |

Мемета и записи нажежиха кампанията: ПП-ДБ са в тежък обяснителен режим и разнобой. ГЕРБ се прицели в пълен мандат, ДПС…

Във вид на кардиограма кампанията за двойните избори би изглеждала като равна линия, която на моменти рязко тръгва нагоре – ефект, който предизвикаха най-вече записите с лидери на ПП, изтекли публично. Те биха могли да се окажат точката, отвъд която кампанията да се нажежи до ярко червено.

През първата десетдневка темповете бяха умерени.

Може да се каже, че кампанията бе различна, необичайна и малко странна.
Даже много странна…

Причината не е само в обстоятелството, че парламентарният вот се съчета с европейските избори. Това, видно е, води дотам, че политическите сили, както и предизборните формати, „превключват“ от едните на другите избори, като се сменят акценти, лица и дискурси.

Не е и в липсата на нови кандидати за „месии“, които да ухажват електората с щедри обещания за бъдеще, което скоро щяло се случи – било то веднага, било за 800 дни или за един мандат.

Причината е най-вече в разпадналата се комуникация между партиите и обществото.
След серия от избори за период от три години е трудно да измислиш нови послания, когато първо мнозинството не иска да ги чуе, и второ, когато вече всичко сякаш е казано.

Няма нови импулси, водещи формации като ПП-ДБ са в тежък обяснителен режим.

Разговорът е насочен предимно към твърдите ядра, които се капсулират все повече и повече.

В периода на едномесечната кампания и най-малкото или най-далечното събитие имат потенциал да се влияят върху процентите.

С най-голям потенциал да разместят пластовете са записите с водещите лица на ПП, където се говори за пари кеш, за милион и поовина за предишната кампания, за неофициални пари, за президента Радев с кеша, който може да разбие ГЕРБ и др.

От ПП реагираха, че това е „кална кампания“ и призоваха ДАНС и службите да реагират, ако не са замесени.

Това е пореден удар срещу реномето на ПП, но предстои да се види доколко ще има бумерангов ефект.

Как изглежда картината и кои са силните и слабите страни на водещите партии близо две седмици след официалния старт на надпреварата?

ГЕРБ-СДС – ВОДЕЩА СИЛА С ПОРАСНАЛО САМОЧУВСТВИЕ

Освен че са първа политическа сила, ГЕРБ-СДС правят своята кампания с пораснало самочувствие, увеличавайки дистанцията с ПП-ДБ.

Партията преодолява все по-успешно негативните ефекти от стигматизацията и изолацията, които бяха характерни за нея в периода след протестите.

Постепенното излизане от политическия „фризер“ започна с влизането в „сглобката“, въпреки че решението на партията да подкрепя правителство с втория мандат на ПП-ДБ не бе еднозначно приемано.

Причина за раздразнението е, че победените (на предишните избори) се държаха като победители, които считат, че могат и трябва да поставят нови и нови условия.

След като на преговорите около ротацията бе сложен край, основният електорален корпус на ГЕРБ сякаш въздъхна с облекчение. Мобилизацията на партията да се представи още по-добре и още по-убедително е видима.

Предизборните срещи на лидера Бойко Борисов заедно с водещите лица на партията и кандидатите за европейския и националния парламент са най-динамичните, с най-приповдигната атмосфера и това няма как да не го признаят и опонентите на партията.

И тъй като в центъра на този вид събития отново е Борисов, може да се каже, че лидерът си върна партията изцяло.

Още в ден първи на кампанията Борисов постави на активистите и симпатизантите на ГЕРБ една цел:

„Трябва да имаме отчетлива разлика, за да излезем от безвремието“.

Той засегна и темата за влизането на партията в „сглобката“, от която активът не бе ентусиазиран. С днешна дата Борисов казва:

„Положих всички усилия да има правителство и да не се отива на избори. Приемах упреците и знаех, че това е правилно. Те счупиха правителството, а доводите, които казват, не са истина. Или са знаели, че са затънали в корупция и това ще ги потопи, затова са бързали да избягат, облагодателствани достатъчно.“

Тезата, която се наложи още на старта, намери препотвърждение при представянето на програмата, където е изведено, че “политическата криза трябва да бъде прекратена с пълен управленски мандат” и ярко политическо лице, което да е начело на кабинета.

Хипотезата, че при убедителна преднина на 9 юни Борисов може за четвърти път да застане начело на изпълнителната власт, става все по-плътна.

„Правителството трябва да е от политически фигури и си представям Бойко Борисов като премиер“, каза пред Нова тв заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Митов не бе единственият висш представител на партията, който лансира тази теза. Водачката на листата в Пловдив-област Цвета Караянчева също заяви следното: „Аз не виждам нищо по-логично от това председателят на партията да бъде премиер. По-подготвен човек от Борисов няма.“

Самият Борисов не отхвърля възможността за четвърти мандат:

„Ако ние сме пак на власт и аз да съм премиер догодина, разкопаните обекти на всички кметове в страната, финансирани с 20%, само чакат 80-те процента, за да довършат обекта.“ (пред симпатизанти в Самоков).

Ако ГЕРБ постигне убедителна победа на парламентарните избори, номинацията на Борисов би била естествена, тъй като е лидер на партията-победител. От гледна точка на политическите традиции това изглежда естествен ход.

Има и друго – в последните три години Борисов издигаше други фигури за министър-председател (Даниел Митов, Николай Габровски, Мария Габриел), но сега предложението е на масата – гласувайки за партията, симпатизантите реално подкрепят и възможността нейният председател да седне на премиерското място.

На фона на скандалите около водещите фигури на ПП-ДБ, които се развиха през април, атаките към коалицията сега текат в сравнително умерени дози.

На предизборна среща във Враца Борисов предупреди:

„Смисълът на политиката сте вие – хората. (…) От днес ще забраня ние да се занимаваме с ПП. Хората не ги интересува каква карикатура са сътворили! Пътищата, които откривах, те не могат да ги боядисат.“

В кампанията водещата партия очевидно започва да търси умереност в атаките срещу ПП-ДБ – коалицията, за която признава, че е основен опонент.

Първо, не е изключено след изборите отново да преговаря с нея за форма на съвместно управление, да води диалог.

Второ, надхвърлянето на мярката може да провокира прилив на съчувствие към ПП-ДБ и съответно на гласове.

Грешките й са факт, включително в рамките на настоящата кампания, но ПП-ДБ нямат конкуренция в протестния сегмент, а настроенията срещу модела и дългогодишното управление на ГЕРБ не са изчезнали.

Лозунгът на партията „Стабилна България в сигурна Европа“ подсказва дефицитите – на стабилност у нас и на сигурност в страните от Стария континент заради миграцията, войната, разделенията.

Очертава се ГЕРБ-СДС да спечелят най-много европейски депутати, които да попълнят групата на водещото паневропейско семейство – ЕНП.

ПП-ДБ – С ДЕВЕТ МЕСЕЦА И ЗАПИСИ НА ШИЯТА

В най-сложна ситуация е коалицията, която изобрети сглобката миналата година и се надяваше поне ротацията да се случи, пък после ще видим.
Това, което се вижда днес обаче, не работи в полза на ПП-ДБ, чиято политическа звезда започва плавно да угасва.

Деветте месеца на кабинета „Денков“, през които ПП-ДБ разчиташе на гласовете на ГЕРБ и ДПС, тежат на шията на коалицията като воденичен камък.

Към това се прибавиха и изтеклите записи, където водещи лица на ПП – Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Лена Бориславова, обсъждат финансирането на кампанията и където се говори за кеш, неофициално спонсорство и т.н.

Ударът е по претенциите на ПП за морал, почтеност, прозрачност.
От друга страна, подобни записи, които подсказват следене на политически лица, се възприемат като удари под кръста, които могат да доведат до обратен ефект.

Преди две години лидерите на ПП получиха шанс да са водеща сила, за да бъдат алтернатива, да променят модела на управление и на правене на политика, а не да реабилитират/ изперат тези, срещу които протестираха.

ПП-ДБ плащат висока цена за политическия компромис, който не разбират и най-твърдите им симпатизанти, макар че мнозина от тях ще гласуват – според популярния израз (на Иван Костов)„с отвращение“.

Според социологическите данни коалицията е изправена пред трудна битка за второто място.

Основният й лозунг гласи „Българите срещу скритата власт, борбата продължава!“. Атаките са фокусирани отново срещу Делян Пеевски, за когото пак се кълнат, че няма да влязат в коалиция след изборите.

Това обаче звучи изтъркано на фона на разкритията за близостта на Кирил Петков и Христо Иванов в последните 9 месеца с Пеевски.

Тъй като социологическите данни са безмилостни и единодушни, че трендът е надолу, ПП-ДБ изграждат кампанията си върху резерва от негласуващи, като се опитват да разбият тяхната апатия, отчаяние, песимизъм, гражданска пасивност.

Кирил Петков се опитва да ги приласкае с клишето: „Време е властта да дойде при хората. Ако 80% от хората повярват, че всичко зависи от тях, България ще бъде различна!“

Дотук няма индикации, че стратегията сработва, тъй като прогнозите за ниска избирателна активност са все така плътни.

След регионалните избори ПП вече имат позиции в местната власт и новото в кампанията им е, че лидерите й излязоха от мрежовите структури и вече залагат на срещи със симпатизантите по места.

За да спрат негативния тренд обаче на ПП-ДБ има трябва вълна, а такава засега не се забелязва.

Обратното – точно там, където са най-силните ѝ електорални позиции и най-преданите ѝ симпатизанти – в София, бе направена трудно обяснима грешка. Васил Терзиев и неговият екип предприеха реорганизация в сърцето на столицата, която вдигна на протест граждани от сегмента на ПП-ДБ.

Велоалеи трябва да има, но след цялостна стратегия, без да се създава суматоха за всички останали, без да се засягат едни интереси за сметка на други и най-важното – ако уважаваш съгражданите си, поне ги попитай какво мислят, аргументирай се преди, а не след като си свършил работата зад гърба им.

Няма да е пресилено, ако кажем, че и пиари, които отчетливо подкрепяха ПП-ДБ, изпаднаха в шок от хаотичните й действия.

От коалицията се впуснаха и в жанр, който е нож с две остриета. Може да забавлява твърдите симпатизанти и да отблъсква останалите.

ПП-ДБ залагат на карикатури, мемета, но е спорно дали забавният подход ще ги реабилитира и ще върне симпатиите, които загубиха.
Все пак те управляваха заедно с тези, над които грозно се надсмиват.

Коалицията се стреми да вкара равновесие в кампанията си, като изтъква успехи и постижения, които е сложила в своя актив през месеците на своето управление.

Катастрофата с колата на НСО, в която бе и Кирил Петко и която отне човешки живот, много силно фокусира общественото внимание. При тази гореща дискусия Петков можеше да преустанови кампанията си не само за един ден, независимо чия и вината за фаталния инцидент. Симпатии се печелят с адекватни реакции, не с усмивки.

Политическа катастрофа за ПП-ДБ ще бъде, ако финишира с четвърти резултат на парламентарните избори. Това показа изследване на „Медиана“, публикувано на 19 май.

ДПС МОЖЕ ДА ПОДНЕСЕ ГОЛЯМА ИЗНЕНАДА

ДПС може да поднесе голяма изненада на 9 юни след една необичайна на пръв поглед кампания.
Цялата енергия на партията и нейните кандидати за народни представители и за евродепутати е концентрирана в срещи тет-а-тет с избирателите.

ДПС води кампания „от врата на врата“ и не участва в предизборните формати, излъчвани в медиите.
Това може да ѝ донесе бонус, който да я направи втора политическа сила в страната.

Стана правило телевизионните диспути да се превръщат в хаотични престрелки, а най-непоносимите моменти са, когато двама или даже трима участници не се отказват от думата и говорят едновременно.

Ефектът е, че зрителите не разбират нищо и вероятно посягат към дистанционно. И не само посягат, но и действат с него. На този фон отсъстващите печелят.

Изследване на „Медиана“ (проведено между 2 и 18 май) сочи крехка преднина за „Възраждане“ засега – 15,7% срещу 14,2%, което е в рамките на статистическата грешка.

Данните показват още, че рейтингът на Делян Пеевски расте и той изпреварва лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов. Агенцията отчита, че доверието в Пеевски (15%) е близо два пъти и половина повече от досегашните рейтинги на лидера на ДПС.

Още една събитие изду платната на партията. Точно преди да стартира кампанията Делян Пеевски се срещна с посланиците на европейските държави, акредитирани в София.

Домакин бе белгийското посолство, а Външното министерство на Белгия заяви (след запитване на „Свободна Европа), че не вижда проблем в срещата, която е „изцяло в синхрон с дипломатическата работа, която посолствата на държавите-членки на ЕС извършват в България“.

Елемент от кампанията стана Манифест, с който Движението излезе пред българските граждани.

В преамбюла му се казва, че „Движението за права и свободи работи по развитието на европейските политики като елемент от националните политики и издига общи приоритети за своята работа в полза на българските граждани, както в Европейския парламент, така и в Българското Народно събрание.

Изпълнението на тези политики е възможно само при национално обединение, национална визия за развитие и обединени усилия на българските граждани. За Движението за права и свободи водещ принцип е да бъде ЗАЕДНО С ХОРАТА!

„Заедно с хората“ е основният предизборен лозунг на ДПС.

След първите десет дни на кампанията председателят на ДПС Делян Пеевски отново излезе много напред, като коментира записите така:

„Нещата са чудовищни. Такова нещо у нас не се е случвало, в Европа също не знам да е имало. Чудовищно нещо е това, скандали след скандали. Тези хора – ПП-ДБ – са обраснали с кешове, влачения, пудели. Зловеща работа.“

Той освети и амбициите на лидерите на ПП-ДБ, споделени с него по време на управлението на сглобката: Асен Василев искал да бъде вицепремиер, както и премиер след Мария Габриел, Христо Иванов искал да пенсионира Борисов и да стане президент.

„ВЪЗРАЖДАНЕ“ – РАДИКАЛНИ ПОСЛАНИЯ

При кампания и избори 2 в 1 партия „Възраждане“ агитира с два сходни лозунга, които препращат към името й: „Възраждаме България!“ и „Възраждаме Европа!“
На предните избори слоганът й бе „Избери свободата!“, като понятието сега е в центъра на кампанията, която водят нейните кандидати.

По обясними причини много напред излезе вторият в листата за Европейски парламент Петър Волгин – познато лице, който умее да говори убедително. Работата му като журналист в БНР показва, че споделя идеологията и тезите на „Възраждане“.

„Не искам Европа да се превръща в пространство без свобода“, казва Волгин в публичните си изяви сега.

Ако бъде избран за евродепутат, той обещава, че ще работи за предоговаряне на Пакта за миграция, по силата на който в България щели да дойдат много мигранти; за запазване на работните места във въглищните централи; срещу предложението важни решения на европейско ниво да се взимат с квалифицирано мнозинство и за отмяна на Европейския акт за свобода на медиите, тъй като, според Волгин, той е всичко друго, но не и свобода.

Партията и нейният лидер агитират с много радикални идеи, като референдум за членството на България в НАТО и преразглеждане на условията за членството ни в ЕС. Без изненада, Костадин Костадинов е за вдигане на санкциите срещу Русия и компенсиране на фирмите, пострадали от тях.

На вътрешно-политическият терен от „Възраждане“ влизат остро на ДПС, като изразяват готовност да разговарят с всички партии за защита на българските национални интереси без ДПС.

„Възраждане“ стартира кампанията си от Велико Търново, представителите й използват всички форми на агитация, за да стигнат до гражданите – клипове, участия в предизборни диспути, срещи, брифинги, социални мрежи.

Партията твърди, че се бори да стане първа политическа сила в България.
Конкуренция в националистическата ниша има, но засега тя не застрашава водещата й позиция в този сегмент.

БСП ПОИСКА НАДПАРТИЙНО ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД ВОТА

БСП издигна лозунга „За достойна България в мирна Европа!“ и води стегната кампания.

Кандидатите на партията за евродепутати и народни представители работят всеки ден на терен, медийните им участия са плътни.

Според статистиката на партията те са юристи, икономисти, лекари, учители, университетски преподаватели, политолози, агроинжинери, специалисти по информационни технологии и изкуствен интелект, журналисти. Жените са 140 или 33%. До 40-годишна възраст са 139 души или 33%. Най-младият кандидат е на 21 години от Русе.

Безспорният капитал, който партията инвестира в кампанията, е фактът/посланието, че под лидерството на Корнелия Нинова партията никога не е влизала в коалиция, съюз, договорки с ГЕРБ.

Битката за разграждане на модела ГЕРБ и срещу паралелната държава остават приоритет за БСП и това пронизва кампанията.

С днешна дата тезата е още по-ясна: „Имаме алтернатива – сглобката от едната страна и БСП в лицето на Корнелия Нинова, която остана единствената, която не се прегърна с Борисов.

Единствена удържа на този натиск въпреки компроматната война и изливане на милиони във вътрешни опозиции.

Изливаше ги Борисов чрез обществени поръчки на хора, които играят вътрешна опозиция.“ (Калоян Методиев, кандидат за депутат в 25-и МИР в София).

Така или иначе обаче, състезанието в три леви писти се отразява негативно и за БСП – рони от подкрепата, възпрепятства възможността да получи дивиденти от основния си политически капитал.

Изборите 2 в 1 са важни за партията и за Нинова по две причини: в европейските БСП участва с много променена листа (единствено Цветелина Пенкова намери място в нея) и това може да се интерпретира като тест за линията на партията; предстои и развръзката дали Нинова ще се кандидатира за нов мандат като председател.

Освен в Благоевград Нинова води и в район, където се очертава най-тежката политическа битка – 25-и МИР. В така наречения лидерски район тя се изправя срещу Бойко Борисов, Слави Трифонов, Костадин Костадинов, както и срещу Ваня Григорова (Солидарна България) и Михаил Миков (Левицата).

Ясно изразена е и визията на социалистите за управлението след вота – правителство на националното спасение, надпартийно и без ярки политически лица. Това е в рязък контраст с тезата на ГЕРБ, че следващият кабинет трябва да е от ярки политически фигури.

Защита на социалните интереси е друг фокус за партията. Акцент стана актуалният въпрос за либерализацията на цените на тока и евентуалното драстично увеличение.

Националният интерес свързва двете кампания – за Европейския парламент и за Народното събрание, като обещанието на социалистите е да го защитават и в Брюксел, и у нас.

Освен вербалните послания, програмите, идеите избирателите оценяван и поведението на кандидатите, жестовете им, реакциите. В дебати и интервюта остриетата на БСП се държат уверено и са убедителни.

„ИМА ТАКЪВ НАРОД“ – СЛАВИ ОТНОВО Е ВИРТУАЛЕН

Лозунгът на „Има такъв народ“ е без патос и гласи: „Да върнем здравия разум“.

Лидерството на партията отново е виртуално. Слави Трифонов откри кампанията с видеобръщение, което се върти на сайта на формацията.

В него той говори за „лъжата, наречена сглобка“ и като уточнява, че му е писнало от обещания, представя целите, които ИТН ще преследва в следващото Народно събрание.

Най-важните:

-Ще търси мнозинство за поправка на вредните промени в Конституцията

-Ще предложи балансиран държавен бюджет и ограничено теглене на външния дълг

-Ще работи за предоговаряне с ЕС на Зелената сделка, която водела до обедняването на милиони европейци

-Ще спре хомосексуалната пропаганда сред обществото и приема на мигранти

-ИТН иска незабавно приемане в Шенген и всички нелегални мигранти да напуснат Европейския съюз

Кампанията тече без изненади и резки движения, което предполага, че се търси присъствие в следващото НС, но без да има скок в подкрепата.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts