| | |

Радев отказа среща на новия македонски президент Силяновска в Рим

Президентът Румен Радев е отказал да се срещне с новоизбрания президент на Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова в Рим, където и двамата са на посещение, но я покани на визита у нас.

“Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа, като изпълни всички изсквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз”, подчерта Радев пред журналисти в Рим.

“Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата“, добави българският държавен глава.

Румен Радев е начело на българска делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий – 24 май. Той бе приет на аудиенция при папа Франциск, а по същото време във Ватикана е и делегация на Северна Македония, водена от Гордана Силяновска – Давкова.

Скопие има проблеми и със спазването договора за добросъседство с България от 2017 година. Страната все още не е включила в конституцията си и българите. Условие, което залегна в преговорната рамка на Северна Македония.

От думите на Радев стана ясно, че Силяновска е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, но тя не се е осъществила, тъй като графикът му е твърде натоварен.

Радев определи стремежът за диалог като положителен знак и заяви, цитиран от БНТ, че предстои да покани президента на Северна Македония в София.

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск оригинална икона на Св. Св. Кирил и Методий от 19 в., рисувана от Софийската изобразителна школа.

“Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и българския народ и днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща – папата наистина е запознат с нашите проблеми и – буквално – пожела повече деца да имаме, на фона на всеобщо застаряващото население на Европа.

Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но то да е обвързано и с възпитание, за да може те да растат с уважение и познание на нашата история език и култура.

И той каза “Нека вашите деца бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да са насочени към бъдещето, така че народът да преуспява”.

Също призова за повече внимание към възрастните хора”, заяви Румен Радев.

Държавният глава присъства и на Божествена света литургия в базиликата “Сан Клементе” в Рим, където Светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език.

През 1980 година папа Йоан Павел 2 обяви Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа.

От години по традиция българска правителствена делегация е на аудиенция при Светия отец по повод отбелязването на 24 май.

От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск и ще се срещне с държавния секретар на Светия престол монсеньор Пиетро Паролини на 23 май,

а в петък, на 24 май, ще присъства на молебена в чест на Свети Кирил в базиликата “Сан Клементе”, ще посети и базиликата “Санта Мария Маджоре”, „където ще поднесе венец на паметната плоча на македонски език в чест на делото на Светите братя Кирил и Методий”.

В програмата на Силяновска е включена и среща на четири очи с президента на Италия Серджо Матарела, след което е предвидена пленарна среща на делегациите на двете страни.

В „рамките на проявата в Рим Силяновска ще присъства на концерта на „Камерен оркестър от Битоля“, събитие, организирано от Министерството на културата”, се казва в съобщението от кабинета на президента на Република Северна Македония.

Държавно-църковната делегация включва заместник-министъра на културата Онур Али, директора на Комисията за връзки с религиозните общности Дариан Сотировски, Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей и европейския митрополит Пимен, както и посланиците на страната в Италия и към Светия престол.

Това ще бъде първото официално посещение на Гордана Силяновска извън Северна Македония.

Медиите в страната припомнят, че в последните години, след подписването на Договора за приятелство и добросъседство между България и Република Северна Македония, ръководителите на делегациите на България и Република Северна Македония са осъществявали срещи по време на посещенията си в Рим за 24 май.

В официалното съобщение от кабинета на новоизбрания президент на Република Северна Македония няма информация за подобна среща тази година.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Президентство

Similar Posts