| | | |

Скандал разтресе родния ефир: Кандидат-депутати се хванаха за гушите заради…

Има риск да загубим целия План за възстановяване, както и европейските фондове, от които за последните 3 години сме усвоили само 4%. Това е категоричен провал, между другото на Асен Василев. Преди усвояването бе 80-90%. Ние имаме необходимост тези средства, а ние ги подхвърляме без да направим усилия.

Това заяви кандидат-депутатът на ГЕРБ Тома Биков в ефира на Нова тв, по време на предизборен дебат, посветен на социалната политика, икономиката и доходите в страната.

“Не знам единствения транш по Плана, както е получен, как е инвестиран. Едно е да получиш парите, друго е проектите да бъдат оценени.

Ние може да върнем тези пари. Те не ни ги дават в торба и ние да ги скрием в дюшека. Дават ги за проекти, а ние нямаме и проектна готовност, защото Планът за възстановяване е зациклил навсякъде. Получили сме само около седем процента”, ядоса се Биков.

“Тук трябва да се намеся. По отношение на Плана, парите на Европа идват с реформите. ГЕРБ имаха председател на парламента и председател на правна комисия и не допуснаха четири законопроекта да бъдат приети в НС.

Един от тях е закона за сигналите. ГЕРБ не искат закона да важи за сигнали , подавани преди 2021 година. Реформите може да ги наваксаме при мнозинство”, каза на свой ред Искрен Арабаджиев от ПП.

“Нека да кажем за дълга. ГЕРБ и служебния кабинет ни плашеха със затягане на колата, с дефицит от 7%. Година по-късно видяхме, че дефицитът е 2%. Имаше разходи за увеличаване на заплати.

По отношение на дълга, 2020 година по съотношение към БВП, го заварихме на 24.5%, оставяме го на 23%, въпреки изтеглените заеми. Няма притеснения, може да си покриваме дълга”, каза още той.

“Това е грешка, на хората, които седят в офис и натискат кожения стол. За 3 години дългът на България се е увеличил с 20 милиарда лева. Всеки работещ дължи на Асен Василев 7000 лева през идните три години. Това направи Василев за 3 години управление”, нападна кандидата на ПП Йоан Тодоров от “Възраждане”.

“Къде са тия средства за инфраструктура. Влязохте в политиката да борите Борисов. Трябваше да довършите АМ “Хемус”. Спряхте я заради високата цена. След това се оказа, че с вашите инхаус поръчки магистралата ще струва почти двойно”, каза на свой ред Станислав Балабанов от “Има такъв народ”.

“Това е лъжа. Има индексация от 30 милиона. Магистралата тръгна през март”, контрира го Арабаджиев.

“Когато корупцията е на Асен Василев е по законен начин”, добави представителят на “Възраждане”.

“Господин Арабаджиев говори тотални лъжи. Бях задал в парламента въпрос към вашия министър на регионално развитие, за да разбера какво се случи с над 1.4 милиарда лева, които вашия министър раздаде на строителните фирми.

Вашият министър се върна и веднага върна инхаус процедурите и направи индексация с 30% отгоре. От 9 лота на Хемус 6 не бяха стартирали строежа.

Въпросът е за какво бяха дадени тези пари. Осем месеца един камък не бе преместен. За да ми говорите вие за инвестиции и реформи.

Аз ще ви кажа “нула”. Първите проекти по плана за възстановяване са на неговите началници от ПП и прочутите чашки за сладоледи”, каза Балабанов от ИТН.

“Планът за възстановяване ние го бяхме представили 2021 година. Дойдоха колегите, решиха да го преразгледат, поеха много по тежки ангажименти и сега ни обвиняват нас, че не изпълняваме техните ангажименти. Те договориха неща, които нямаше нужда да договарят”, каза пък Биков.

“В момента спират пари и за ремонт, а не за проект. Става дума за ремонта на тунела Топли дол, вчера ми казаха”, включи се в дискусията Иван Ченчев от БСП. “Как изостаналите региони ще се развиват? Няма да усвоим парите в пълнота със сигурност”, изрази притеснения той.

“Три години не работим по нито една тема. Работим на пресекулки. Събере се парламента, нещо се приеме до средата. Трябва да създадем ритмичност по отношение на еврофондовете, по отношение на Плана, да се върнем към една нормализация.

Колегата каза, че ще променят икономическия модел. Ние сме против. Видяхме какво доведе промяната в политическия модел”, каза още Биков.

“Модела на постната пица, ние го знаем”, контрира го Арабаджиев. “Направихме така, че да обвържем минималната заплата с нарастването на средната, а това ще доведе до повишаване на покупателната способност, особено в регионите”, опита да се изтъкне той и своята партия.

“Не разбрах от Арабаджиев, защо приехме лошо законодателство, за да усвоим парите от Плана и в крайна сметка не усвоихме никакви пари”, попита го колегата му от “Възраждане”.

От ИТН обещаха, че няма да пипат плоския данък, ще вземат мерки за ограничаване на инфлацията и ще подкрепят малкия бизнес, като му помогнат да не е заложник на институциите

БСП пък обещаха изравняване на субсидиите за българските стопани, както и те да борят инфлацията.

От “Възраждане” пък се заканиха да борят двойния стандарт при качеството на стоките за България и в Европа.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts