| | | |

Избраха новия сливенски митрополит. Ето кой е той

37-годишният Арсений получи седем митрополитски гласа – на Григорий Великотърновски, Игнатий Плевенски, Николай Пловдивски, Западно- и Средноевропейски Антоний, Наум Русенски, Киприан Старозагорски и Яков Доростолски.

За другия кандидат – Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени пет гласа от архиереите от Българската православна църква.

Резултатите от избора бяха обявени от наместник-председателя на Светия синод – Врачанския митрополит Григорий.

Знеполският епископ Арсений е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва с отличие пълния петгодишен курс на обучение в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет на Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски”.

Продължава обучението си в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” със специалност “Теология”, която завършва с отличен успех през 2009 г.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир “Св. св. Козма и Дамян”.

Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм “Успение Богородично” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм “Св. Марина” в Пловдив.

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм “Св. Марина” в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: Impact Press Group

Similar Posts