| | |

Столтенберг: Ние сме следващите в списъка на Путин! Страните на НАТО не са….

Ние сме следващите в списъка на Путин. Страните от НАТО не са изпълнили обещанието си за помощ към Украйна и се бавят много с изпращането на оръжие и муниции.

Тази критика отправи днес в София генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Видяхме ужасяващите атаки срещу мол в Харков през уикенда. Много цивилни бяха убити, други бяха ранени. Тази война трябва да спре. Неприемливо е Русия да продължава да атакува и нахлува в страната. Съюзниците на НАТО предоставиха огромна помощ за Украйна.

Когато става дума за военна подкрепа, 99% от нея е предоставена от съюзниците на НАТО. Тази подкрепа позволи на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира в началото на войната, посочи Столтенберг.

Той напомни, че през февруари 2022 г., когато Русия нападна страната, много анализатори са очаквали тя да успее, но украинците са успели да си върнат голяма част от земите.

Шефът на НАТО подчерта и, че украинците са успели да нанесат много удари върху руските кораби в Черно море.

Това са добрите новини, но проблемът е, че не дадохме на Украйна, каквото обещахме. САЩ прекара 6 месеца в това да одобри помощта за страната. През април военните министри от НАТО се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски и той напомни, че се нуждае от системи като “Пейтриът”. Германия достави такива, но останалите, които обещаха, не го направиха, подчерта той.

Фактът, че Украйна не получават муниции и ПВО-то, което обещахме, пречи на украинците да защитават земята си. Това е една от причините ситуацията на бойното поле да е трудна, анализира Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че подкрепата за Украйна е важна, защото ако се допусне Русия да спечели войната, “ние сме следващите в списъка на Путин”.

Благодарим на САЩ за подкрепата и усилията ви да се стигне до това решение. Съюзниците решават при какви условия да предоставят оръжие на Украйна. Казвал съм обаче, че настъпи моментът да помислим да не трябва да вдигнем някои от ограниченията, коментира Столтенберг.

Виждаме, че в района на Харков фронтовата линия и границата са горе-долу на едно и също място. Украинците са почти с вързани ръце. те са нападани от руснаците, а не могат да реагират, защото има ограничение за начина, по който могат да използват оръжието.

Става дума за защита от руската агресия. Това е нападение срещу суверенна държава, това е нарушение на международното законодателство. Украйна има право да се защити, подчерта той.

Някои от съюзниците вдигнаха ограниченията, но мисля, че е дошло време да вдигнем и други ограничения, за да помогнем на Украйна да се защити, каза още Столтенберг.

Готови ли сме колективно да признаем равнището на опасността от дезинформация от Русия и Китай и да се изправим пред тези предизвикателства като издигнем нещата на по-високо ниво, дори задействайки чл. 5?, попита шефът на българската парламентарна делегация в НАТО Даниел Митов.

Трябва да се борим срещу фалшивите новини. Ние в НАТО предоставяме фактите, но е важно да се разбере, че това трябва да е важен приоритет на съюзниците. Това трябва да се прави в съответствие с езика на НАТО, но противопоставянето на тази информация е национална отговорност.

Вярвам, че истината ще победи и най-добрият начин да се борим с това е да имаме свободни и независими медии, подчерта Столтенберг.

Имаме агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО – Украйна, Грузия, Молдова, трябва да направим много повече. Сега живеем в по-опасен свят – НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността, допълни Столтенберг.

“Нашите съюзници инвестират в нови военни способности. Когато публикувахме подкрепата на НАТО за разходите 18 от съюзниците инвестираха повече от 2% от БВП.

През 2014, когато поехме ангажимент за повече инвестиции – 2% от БВП, само три държави го направиха. Сега през февруари бяха 18, а след това се присъедини Швеция и станаха 19 държави.

Поне две трети от съюзниците ще изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон. Това значи, че нещата вътре в съюза се подобряват. Трябва да отговорим на плановете”, коментира още генералният секретар на НАТО.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts