| | | |

Настимир врещи: Съдебната система не работи – нищо не стана с “Барселонагейт”, с кюлчетата и чувалите по магистралите. Няма да се сменят министри при ротацията, ПП-ДБ диктува..

„Промените в Конституцията са стъпка в правилната посока. За мен е важно ограничаването на служебните правителства“

Това коментира в студиото на „Тази събота и неделя“ по бТВ депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

За постижение на сегашното правителство той даде за пример приетите на първо четене промени в Конституцията. Няма перфектен закон, който да решава магически всички казуси.

Ананиев беше категоричен, че разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия и ограничаването на правомощията на служебното правителство са стъпки в правилната посока.

Според него предстои още много работа по смяна на ВСС и инспекторатът към него, които е с изтекъл мандат. Нужно е да се довърши реформата в КПКОНПИ, както и да се обърне внимание на регулаторите.

След Конституцията следват други неща. Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат. Инспекторатът към ВСС е с изтекъл мандат. След промените в Конституцията трябва да продължим с КПКОНПИ“, уточни той.

„Ключово в промените е човешкият фактор. Кой е човекът, който ще трябва изпълни законите. Има законодателство, но очакваме някой да го свърши“, добави Ананиев.

Ние сме в режим на етажна собственост. Никой не си избира съседите. Трябва да се съберем, за да санираме сградата, защото ни е прокапал покривът, имаме плъхове в мазето, някой краде от компотите, крадат суджуците от терасата, някой краде от касата.

„Искаме хората да усещат справедливост“.

Така народният представител коментира скандалния случай в Шумен, където преди малко повече от година 18-годишния Жечко Кюркчиев уби Светломира Станева, отнемайки предимство с 103 км/час. Тази седмица съдът във Варна промени присъдата на Кюркчиев от ефективна на условна.

Ананиев припомни, че вчера беше 9-ти декември – Ден за борба с корупцията. Това е още един пример как без работеща съдебна система, която да гарантира справедливост, нищо не може да се промени.

Когато имаме работеща съдебна система, искаме да има справедливост. Хората искат да знаят какво се случи с „Барселонагейт“, какво се случи с кюлчетата, какво се случи с чувалите по магистралите. Нищо не се случи, защото имаме неработеща съдебна система“, допълни народният представител.

Дневният ред се определя от нас, макар и да сме малцинство в Народното събрание. Наближава ротацията, при която единствено Мария Габриел ще стане министър-председател, а Николай Денков – вицепремиер.

За да се смени министър, трябва да има съгласието на всички партии, които са част от двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, обясни Ананиев.

Попитан какво мисли за Делян Пеевски, Ананиев коментира, че трябва да спрем да обсъждаме Пеевски, и че Пеевски е по- скоро само хиперактивен, отколкото “феномен” – по Доган.

„Стига сме говорили за Пеевски. Пеевски, наречен от Доган „хиперактивен феномен“. Всички скочиха на „феномен“.

Проблемът е „хиперактивен“. Хиперактивността е заболяване. Когато говорим за Пеевски забравяме, че той има двоен „Магнитски“ – и от САЩ, и от Великобритания.

Има лек бунт сред българските турци в ДПС. ДПС не приема номинацията на Пеевски и да бъде избран за председател. ДПС ще плати цена за това.

ДПС е важна за конституционните промени. Знаем, че плащаме политическа цена, но въпросът е какво ще получим.

Ако направим конституционната реформа, ако влезем в Шенген и еврозоната – аз съм готов да платя цената“, категоричен бе народният представител.

За финал Настимир Ананиев потвърди подкрепата си за това 24 май да стане национален празник, защото е международно признат. Разбира се, според него това не означава, че ще спрем да празнуваме Трети март, който остава официален празник, а че просто националния празник ще бъде 24 май.

За съжаление ГЕРБ оттегли подкрепата си за 24 май и тази поправка няма да мине, напомни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts