| | | |

Братя Диневи събарят легендарния хотел „Мираж“ в Бургас, Причината! СНИМКИ

Една от емблематичните сгради на Бургас – 95-метровия „Мираж“ може скоро да остане в историята.

Това съобщава Флагман.бг, позовавайки се на достоверен източник.

Собствениците на знаковия хотел, който се превърна в емблема на града с построяването си преди 22 години, обмислят го съборят и построят нов билдинг със смесено предназначение – магазини, офиси и жилища.

В момента екип от мениджъри и експерти разработва бизнес модели, за да се установи кой от тях ще е най-печеливш.

Едно е сигурно – до края на годината „Мираж“ ще затвори, защото пазарът на градски хотели е пренаситен, а и комплексът не е в най-доброто си състояние. Освен това не е сериозно ремонтиран от построяването си през далечната 2002 година.

снимка: Флагман

95-метровият хотел е един от символите на града, но скоро ще остане в историята

Справка в Търговския регистър показва, че след ковид пандемията през 2020 година се отчита близо 50 % спад на оборота на фирмата-собственик на „Мираж“ – „Българо-американска туристическа компания“ ООД, позната в бизнес средите с абревиатурата БАТКО.

От малко над 1 милион лева до 2019 за следващите години приходите падат на 580-600 хиляди лева. „Българо-американската туристическа компания“(БАТКО) ООД е собственост на Йордан Динев (25 %), Динко Динев (25 %) и свързаната с тях „Куентин“ ООД.

Специалистите, които разработват бизнес стратегията за бъдещето на хотел „Мираж“ обсъждат два варианта.

Първият и доста по-скъп е събарянето на сградата и изграждането на нова. Коефициентът на застрояване в това УПИ е с най-голяма плътност в Бургас – 80 %, което означава, че там реално може да се построи небостъргач с голямо РЗП.

При тази опция ще има възможност да се изгради и подходящ подземен паркинг с няколко нива, който да обхваща целия парцел

.Проблемът обаче е в оскъпяването на проекта, свързан най-вече с разрушаването на хотела. Ако се избере този модел, „Мираж“ ще бъде най-голямата взривена сграда в Бургас.

Досега най-голямата съборена сграда в България, а и на Балканския полуостров е недостроената стара печатница на ИПК Родина на столичния бул. „Цариградско шосе“, която бе срината през 2020 година.

Събарянето на ИПК Родина снимка: Флагман

Експерти изчисляват, че разрушаването на хотела ще бъде много скъпо мероприятие – той е монолитна стоманобетонна конструкция, а фирмите извършващи подобни дейности в България са много малко.

Само взривяването ще излезе около 2 млн. лева, отделно между 1-2 млн. лева ще струва разчистването.

Ще има и много трудности, тъй като сградата се намира на ключово кръстовище в близост до жилищни блокове. Преди години бе съборен недостроения ГУМ в Бургас, но той беше изграден от готови елемнти, а и РЗП-то му бе два пъти по-малко от това на “Мираж”

.Вторият вариант предвижда преустройство на хотелската част и изграждането на още една кула, откъм спортна зала „Младост“. Тази опция е по-евтина, но остава висящ проблема с осигуряването на паркоместа.

снимка: Флагман

Съществува вариант и за изграждането на допълнителна кула

Според непотвърдена информация партньор в проекта на братята Динко и Йордан Диневи ще бъдат строителните предприемачи Владимир Колев и Велизар Алексиев, които наскоро завършиха огромния билдинг на входа на Бургас до колелото на “Метро”.

Хотел „Мираж“ бе построен през 2002 година. 4-звездният хотел с футуристична визия бе една от най-красивите сгради не само в Бургас, но и в цяла България, а до ден днешен е на голяма част от визитките картички на морския град.

Проектът на арх. Петко Йовчев бе надминал времето си нестандартното архитектурно оформление – сградата символизира внушителна мачта на кораб с издути платна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Флагман

Similar Posts