| | | |

Катя Бончева: ЦИК пратиха флашка без данни за проверка на кандидатите за НС и ЕП

За първи път ЦИК не ни предостави необходимите данни на кандидатите за Народно събрание и Европейски парламент и на коя партия в листите са.

Това каза пред БНР Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, и обясни:

“Първо ни изпратиха празен диск, а след това – флашка, но в информацията липсваше принадлежността на съответните лица към коя партия и коалиция са. И нататък започна сагата.

Казаха ни, че в интернет пространството и в техния сайт можем да открием тази информация, но това не е официален източник, независимо, че е сайт на ЦИК.

Ако има съвпадение на имена, а в сайта на ЦИК липсва ЕГН на кандидатите. Непрофесионализъм и недомислица е това, не знам как да го нарека”.

Тя посочи, че въпреки забавянето и трудностите, на 28-и май Комисията обяви проверките за принадлежност към тоталитарните комунистически служби сред кандидатите за народни представители за 50-ото Народно събрание и кандидатите за Европейски парламент.

“От 2005 г. насам проверяваме кандидатите за европейски избори, вече за пети път. През 2007 г. обявихме сътрудници (на Държавна сигурност – б.р.) сред кандидатите 6, през 2009 г. – 8, през 2014 г. – 12, 2019 г. – 5, а сега са 9 души.

Това е една рутинна проверка”, уточни още Бончева и добави, че за европейските избори 10 партии и коалиции са с чисти листи, 20 са със сътрудници, 3 извънпарламентарни партии са с най-голям брой сътрудници.

“Един от кандидатите е първенец, защото сме му правили 23 проверки, тъй като е кандидатствал 23 пъти за публични длъжности и ние обявяваме, че той е свързан с ДС, но той продължава да си кандидатства и го приемат някои партии в листите”, подчерта Екатерина Бончева.

Разкритите сътрудници са от всички отдели на Държавна сигурност, съобщи тя.

Според Бончева връзките са все още живи:

“Някои от тези връзки се капитализират прекрасно все още. Някои от тези връзки и контакти се пренасят към техните деца. … Вижда се как някои не могат да скъсат пъпната връв със службите, а може би и не искат”.

Тя коментира пред БНР и случая с участието на България в гласуването от ООН на Резолюция за обявяване на 11 юли за “международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница” през 1995 година, на която страната ни е съвносител:

“Не искам България да бъде дискредитирана! Нямам обяснение. Слава богу действията на такива добри дипломати като Лъчезара Стоева (постоянния представител на България в ООН, която гласува “за”, въпреки указанията от управляващите да гласува с “въздържал се”, което стана ясно от изтекла информация в медиите – б.р.) и не могат да бъдат поставени под политически начин.

Има опит за злепоставяне на България и за отклоняване от геополитическия ни път”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts