| | |

Някои самозабравили се политици заплашват с ново “Белене

Днес почитаме паметта на невинните жертви на комунистическия режим в лагера “Белене” на остров Персин. Той е построен по заповед на Българската комунистическа партия и функционира, с няколко прекъсвания, цели 40 години!

Там намират смъртта си и са измъчвани хиляди български интелектуалци, офицери, полицаи, селяни, несъгласни с ограбването на земята им, православни, католически, протестантски свещеници, руски емигранти – противници на съветската власт.

Това каза Румен Христов от СДС.

снимка: Архив

Тези хора са загубили живота си или са били осакатявани физически и духовно, за да не пречат на кървавия режим да налага своите правила, да отнема собствеността, да забранява свободата на мислене, придвижване и вероизповедание, да представя престъпленията си като идеология!

На 1-ви юни свеждаме глави пред паметта на жертвите в Белене и всички лагери на смъртта в България. И казваме, че демокрацията не е даденост, а ценност, която постоянно трябва да се защитава, защото и днес, от трибуната на най-високата институция в България – парламента, някои самозабравили се политици заплашват с ново “Белене”.

На тях ще кажем: нашите деди и бащи бяха в комунистическите лагери, ние, техните наследници, не се страхуваме от тези заплахи, защото знаем, че в България хората, които искат свобода и демокрация са много повече от тези, които мечтаят да се върне Червения ботуш и отново да бъдем Кремълска губерния.

Имаме дълг към невинните жертви на комунизма – да помним и да не допускаме отново недемократични режими в България! Поклон пред паметта им и вечен позор за палачите им!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук

Similar Posts