| | | |

Адвокат: Делото срещу Волгин ще се влачи на три инстанции

Искът на 102-годишната вдовица от Лом срещу Петър Волгин (по паспорт Георгиев) гарантирано ще се разглежда до трета инстанция – Върховния касационен съд, след като е покрита минималната сума за целта – 5001 лв.

Това съобщи пред Клуб Z адвокатът Веселин Видолов по повод иска, който бе внесен в петък.

Възрастната дама, чийто съпруг е убит през 1945 г. без съд и присъда, заведе дело срещу водещия в Българското национално радио за репликата му в социалните мрежи, оправдаваща Народния съд.

Тя бе предявила частичен иск – тъй като не можеше да си позволи държавната такса от 4% върху цялата сума.

Десетки граждани, сред тях и депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, обаче помогнаха за покриване на разходите – и започнаха да събират средства и за колективен иск срещу Волгин.

Десетки граждани поискаха да се присъединят към иска

с мотива, че техни роднини – основно дядовци и бащи, също са убити от Народния съд и те се чувстват обидени от поста на Волгин.

Софийският градски съд вече отхвърли искането за обезпечение на бъдещия иск

с мотива, че водещият от БНР има право на “лично мнение”, и може да го съди само споменатият в поста банкер Левон Хампарцунян:

“Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд”, написа Волгин във фейсбук в началото на годината.

Според адвокат Видолов всеки има право на лично мнение, но не всяко лично мнение може да бъде изказвано публично. В случая обаче се изразява мнение в подкрепа на режим, който е обявен за престъпен със закон.

“Можеш да имаш всяко мнение, но не всяко можеш да изразяваш, защото понякога засяга други хора.

Мога да съм хомофоб, ксенофоб или расист, но нямам право да ходя да обиждам други хора.

Ще се появят хора, които ще кажат, че Холокостът не е нещо лошо, и расизмът не е нещо лошо, всичко може да бъде лично мнение.”

Според юриста предварителното решение на съда е знак, че има състави, които вече са си изградили мнения по случая.

“Считам, че произнасянето на три инстанции ще е тест за нашата правораздавателна система – дали сме пораснали достатъчно, за да сложим граница не на свободата на словото, а между свободата на словото и злоупотребата с нея”, отбеляза Видолов.

Груповият иск, за който все още тече подготовка, може да бъде и срещу Волгин, и срещу БНР – ако се установи, че водещият е изразявал такива тези и в национален ефир.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts