| | | | |

Скандална алчност: Затвориха плаж “Русалка” с катинар, сложиха солени такси

Гражданката Александрина Спахиева е възмутена и сигнализира, че за да се стигне до плаж “Русалка” трябва да се заплати входна такса, пише novavarna.net.

Според нея това е неприемливо. Събират се пари, както на човек, така и за паркирането на автомобил, по нейни думи.

Ето и какво разказва Александрина Спахиева, без редакторска намеса:

“С настоящото писмо бих искала да изразя сериозното си възмущение от ситуацията, която се наблюдава на плажа Русалка.

Смятам, че е необходимо да бъдат разкрити някои недопустими практики, които не само пречат на обществения достъп до този прекрасен плаж, но и противоречат на понятието за национално богатство.

С огромно съжаление трябва да Ви информирам, че достъпът до плажа Русалка е ограничен с катинари и единственият вариант да се насладите на това природно бижу е да платите 12 лв на входа на комплекса.

Това е неприемливо! Плажът Русалка е национално богатство, част от обществения пространствен фонд, и не трябва да бъде превърнат в частна собственост, където се изискват такси за достъп.

Възмущението ми се задълбочи, след като се опитах да реша проблема по законов път.

Заявих инцидента на полицията и дори беше изпратена патрулка, която разговаря с управителя на комплекса.

За съжаление, това не доведе до постигане на конкретни резултати, тъй като на следващия ден катинарът беше отново сложен.

Не мога да не подчертая и факта, че посещението на плажа Русалка за едно семейство от четирима души с автомобил излиза над 60 лв. Това включва таксата от 12 лв на човек, както и допълнителните 10 лв за паркирането на автомобила, който се паркира пред комплекса.

Тези цени са прекомерни и неразумни, когато става въпрос за обществено достояние, достъпно за всички граждани.

Плажът Русалка има огромен потенциал да бъде любимо място за почивка и релаксация за много хора.

Но сегашната практика на ограничаване на достъпа и изискването на такси за влизане са пречка за свободното използване на това природно богатство.”, пише жената.

Тази година казусът с достъпа до плажа във ваканционно селище “Русалка” трябва да бъде решен. За целта всички институции трябва да работят заедно

Tова каза пред Радио Варна Иван Виделов, директор на дирекция „Контролна и инспекционна дейност“ в Министерство на туризма. Той уточни, че случаят е отнесен до кмета на Каварна, до МВР-Каварна и до Върховната прокуратура:

„Въпреки това, безобразието продължава. Имаме спорове с тях. Те твърдят, че има свободен достъп.

Изпращаме таен клиент и установяваме друго – взимат такса достъп и се рекламират като частен плаж. Тази година отново ще ги проверяваме многократно. “

Виделов уточни, че проблемът е от 2019 година. Тогава е наложена санкция от 5 хиляди лева, следващата година пак 5 хиляди лева, по-следващата година – 10 хиляди лева, а миналата година – 20 хиляди лева.

Дружеството, което управлява ваканционното селище, обжалва последната санкция, а останалите са дадени на НАП за вземане.

“Не трябва да има такса до който и да е плаж на българското Черноморие. Това, което се прави на “Русалка” е абсолютно незаконно”, бе категоричен Виделов.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева информира, че събирането на такси не е в компетенциите на общината.

Тя припомни, че преди две години са премахнали преместваемите обекти – КПП и бариери, тъй като не е имало издадено разрешение за поставянето им.

Балтаджиева уточни, че земята е държавен горски фонд, а сградите са частна собственост.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts