| | |

СКАНДАЛНО! Русия отказва да върне присвоеното незаконно злато на Румъния по време на Първата световна война. Причините!

Диалогът между Русия и Румъния по резолюцията на Европейския парламент (ЕП) с искане Русия да върне на Румъния нейното злато е невъзможен поради политизирането на темата, той трябва да бъде прекратен

Това заяви в интервю за ТАСС Михаил Швидкой, специален представител на руския президент по въпросите на международното културно сътрудничество.

През март 2024 г. на пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент прие резолюция, с която призовава Русия да върне изцяло държавното съкровище на Румъния, което е присвоила незаконно по време на Първата световна война.

В резолюцията членовете на ЕП посочват, че въпреки няколкото опита за дипломатически преговори след Първата световна война, държавното съкровище на Румъния, изпратено на Москва за съхранение между 1916 и 1917 г., така и не е било напълно върнато от Русия.

“При сегашните обстоятелства няма да водим диалог с никоя чужда неприятелска държава. Навремето имаше правителствена комисия за румънското злато, която не стигна до никакви резултати.

Като цяло ми се струва, че тази тема трябва да бъде затворена по принцип. Поради редица причини. На първо място, поради настоящия контекст. Румъния има същата солидарна европейска позиция спрямо Русия, така че диалог по тази тема изобщо не може да има.

Тоест трябва да има диалог, трябва да се запази по някои жизненоважни въпроси, но тази тема е доста политизирана от моя гледна точка”, каза Швидкой.

Според Швидкой “независимо какво пишат румънските дипломати“ и “независимо какви документи се предават по дипломатически канали“, Русия няма да води този диалог. “Русия не дължи нищо на никого“, подчерта той.

По време на Първата световна война, между 1916 г. и 1917 г., Румъния изпраща националната хазна в Царска Русия, за да бъде защитена в случай на окупация на националната територия.

Съкровището включва общо 91,5 тона чисто злато, което е част от резерва на Националната банка на Румъния, кралски колекции от бижута и редки монети, както и безценни предмети с културно и историческо значение, като държавни архиви, документи, ценни исторически ръкописи, картини, редки книги и колекции на много обществени и частни институции.

След идването на комунистическия режим на власт Русия конфискува съкровищата и отказва да ги върне, като голяма част от тях не са върнати и до днес.

Източник БТА

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts