| | | |

Бурята на века: Черно море вдигна 10-метрови вълни, стана страшно във… ВИДЕА

“Бурята на века”. Така наричат циклона, който премина и през България в неделя.

“Вълни от над 10 метра се разбиват в Сочи, Русия, а причината е същият циклон преминал през нашата страна.”, посочват Метео Балканс.

От клипа се вижда как огромни вълни достигат до комплекс в морския курорт и влизат в приземните му етажи.

В Москва вече падна първият голям сняг. Метеоролозите описват метеорологичната картина над руската столица като “черна виелица” – явление, което обикновено се среща в Далечния север, когато снежинките летят почти успоредно на повърхността, намалявайки видимостта до около 100 метра.

Започналият в неделя снеговалеж се засили през нощта, като според метеорологичния център FOBOS в града вече са паднали 35 % от средномесечната сума на валежите.

Ръководителят на руския хидрометеорологичен център Роман Вилфанд предупреди, че “това ще бъде един от най-силните снеговалежи, които някога са се случвали през ноември”.

Москва за последен път е преживяла подобно екстремно време в края на есента през 1977 г.

Градските власти съобщават, че са изпратили над 50 единици специализирана техника и до 1500 работници по улиците, за да почистят снега.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че обилните валежи ще продължат и във вторник, като според прогнозите снежната покривка ще нарасне с поне още четири сантиметра. Той също така предупреди за силни ветрове в града.

Ситуацията може да се усложни допълнително от затоплянето – в столицата се очакват леден дъжд и хлъзгави пътища, когато температурите се покачат над нулата градуса по Целзий, каза кметът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts