| | | |

БСП опря до землянката на Митко Палаузов, за да надъха бабичките

В опит да си осигури гласове от най-възрастните хора, които отлетяха в посока “Възраждане”, БСП се сети да разрови костите на детето-партизанче Митко Палаузов.

Дни преди вота, водачът на листата на “БСП за България” в Габрово Иван Чечев, лидерът на БСП-Севлиево Станимир Стойчев и севлиевските социалисти са възстановили паметната плоча на паметника на най-малкия партизанин у нас Митко Палаузов на Осеникова поляна, научаваме от първа страница на партийния орган в. “Дума”.

Депутатите от БСП слагат агиттаблото, което оказва, че тук е била землянката на партизанчето Митко Палаузов

“Едно от най-знаковите места, белязало антифашистката борба, тънеше в забвение, разрушено от вандали. На среща в село Стоките преди година хората поставиха с болка въпроса за паметника”, дрраматично известява партийния вестник.

“Няма знак, който да пази дори частица памет – всичко е разрушено, плочите и мраморните стълби са изнесени от вандали”, разказаха те пред Ченчев тогава.

На метри от паметника е останала скрита от годините и партизанската землянка, в която са били Митко Палаузов, майка му Ганка и Минчо Андреев-Младен. Тримата загиват от бомбите, хвърляни директно върху тях в скривалището.

Председателят на севлиевските социалисти Станимир Стойчев, подел заедно с Иван Ченчев инициативата, разказва, че изключително трудно е открил снимки и документи, показващи как е изглеждала унищожената плоча.

Паметникът е изграден при отбелязване на 40 години от трагичните събития през януари 1944 г.

„Тъжно е това, което виждаме на Осеникова поляна. Ако позволим паметта ни на народ да обрасне в бурени, ако позволим подвигът на отдалите живота си в борбата срещу фашизма, в името на това днес да сме свободни – да потъне в забвение, значи сме обрекли бъдещето си на нация. БСП обаче има памет.

Ние паметници не рушим – изграждаме и възстановяваме”, бодро заявява Иван Ченчев.

Източник: Лупа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимки: Архив

Similar Posts