| | |

Христо Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България”, напуска и…

Председателят на „Да, България” Христо Иванов подаде оставка, отказа се от депутатското си място и напуска политиката.

Оставката е била приета от Изпълнителния съвет на партията.

„Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция – ПП-ДБ, изисква поемането на лидерска отговорност. Поради това аз подадох оставката си”, посочи Иванов.

“Особено след войната стана ясно, че България не може да си позволи да се носи по течението без реформаторски правителства, които не решават дълбоките проблеми като корупцията.

Не можахме за убедим избирателите си в правилността на този курс. Тази неспособност и неуспех да мобилизират обществена подкрепа вървеше с това, че бяхме представяни като службагонци и т.н.

Този резултат е причина аз да се отдръпва. Някои хора биха могли да намерят причина да продължат.

Тази политическа линия беше взривена от ГЕРБ, прилепяйки се към Пеевски. Теренът, на който можеше да се води тази политика, беше изгорен”, обясни решението си Иванов.

Той очерта тежка перспектива за страната. Но видя надежда в това, че половината от избирателите, които са оттеглили подкрепата си от ПП-ДБ, не са припознали друг политически субект.

“Не сме взимали решение по отношение на коалиционния формат, тази тема не е стояла пред нас. Разговорът, който трябва да бъде воден, е да се награди демократичната общност. Той ще бъде воден първо с ДСБ и ПП, но и с други партньори по основни тези как ще подходим по въпроса за формиране на властта.

Този разговор ще изисква доста усилие и работа”, обясни в отговор на репортерски въпроси Иванов. И се обърна към медиите: “Не търсете ревизия на коалиционния формат!”

“Този позиция е моя и на “Да, България”, тя не ангажира никого и другите партии да си взимат своите решения”, каза още Христо Иванов.

Спомена, че е разговарял с лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов и лидерите на ПП, но те щели да си взимат решения сами.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts