| | | |

Хаос в ПП-ДБ: Знакови лица аут от парламента. Миро на Лена…

Знакови лица от редиците на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) няма да намерят място в бъдещото Народно събрание. Според разпределението на мандатите по райони ПП-ДБ нямат нито едно депутатско място от Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

Сред имената са Ивайло Мирчев, който в момента временно ще е лидер на „Да,България“, вместо Христо Иванов.

Мирчев бе водач на листата на ПП-ДБ в Добрич. Той фигурира на 32-ро място в листата на формацията и в 23-ти район в столицата, но оттам обединението ще има 7 мандата. Тук той има едва 838 преференции и не може да пренареди листата, за да избута останалите, защото за това са нужни 3880 лични гласа.

Същата съдба има и Настимир Ананиев, който е едва 8-и в 23-ти МИР в София.

Извън НС остава и Антоанета Цонева, която водеше в Търговище. Няма да е депутат и Мирослав Иванов, който бе начело в Ямбол.

Същата съдба има и Михал Камбарев, който бе първи в Смолян. С парламента се разминават Искрен Арабаджиев от Ловеч и Ванина Вецина в Монтана.

С един мандат по-малко имат ПП-ДБ в Перник. Този път вместо двама вкарват в НС един човек.

Водач на листата там е Кирил Петков. Той обаче е начело и в 23-ти МИР в София, откъдето най-вероятно ще предпочете да влезе в НС. Това ще остави вратите за парламента отворени и за Бойко Рашков, който е втори в Перник.

От Стара Загора в НС от редиците на ПП-ДБ ще влезе само Радослав Рибарски.

Така бившият правосъден министър Атанас Славов също остава извън НС, защото той е втори в листата.

По традиция преференциите разместват листите на ПП-ДБ почти на всички избори, дори и минимално.

Така например Божидар Божанов от седми в 23-ти район става втори, защото е получил 7496 лични гласа.

В 25-и МИР пък Елисавета Белобрадова се издига от пето на второ място с 2441 преференции. Това обаче й гарантира вход в НС, защото в този район ПП-ДБ имат само 4 мандата.

С 2407 преференции в Пловдив-град Манол Пейков се придвижва до втората позиция.

Изненадата на тези избори – „Величие“, печелят 13 места в парламента.

Сред градовете, откъдето ще вкарат по един депутат, са Бургас, Варна, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Смолян, трите столични района и Стара Загора.

Етиен Леви, който водеше формацията в 23-ти МИР ще стане депутат от София.

На свой ред председателят на „Величие“ Николай Марков ще може да избира откъде да влезе – от Пловдив или 25-и МИР в столицата. Бившият кадър на ИТН Виктория Василева, която сега се яви на вота от името на „Величие“, се размина с НС.

На свой ред ДПС има пълна доминация в Кърджали и този път взима всички пет мандата.

Досега петият мандат се въртеше на рулетка сред останалите формации в региона. Водач на листата на ДПС в региона бе лидерът на движението Делян Пеевски. Той обаче е начело и в Благоевград, откъдето ДПС вкарва 3-ма души в НС.

Преференцията е сработила при ДПС в София-област, като шестият в листата Жулиен Стоянов се нарежда втори със 701 гласа. В Смолян преференция е реализирала третият Николай Юруков, който измества втория Анджей Джандев.

Всичко това означава, че Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС няма да може да влезе в НС от Кърджали, но ще направи това от Пловдив-област, където бе начело.

Иначе председателят на ГЕРБ Бойко Борисов спечели лидерската битка по преференции в 25-и МИР.

Той има 5750 лични гласа, докато Христо Петров–Ицо Хaзарта от ПП-ДБ е с 5279 преференции, пише Телеграф.

Далеч зад тях са лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 3917 и председателят на БСП Корнелия Нинова с 1211. На свой ред Слави Трифонов от ИТН има 2257.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС също води по преференции съпредседателя на ПП Асен Василев в Хасково. Първият има 1952 гласа за себе си, а вторият – 1164.

Иначе Георги Станков от листата на ГЕРБ-СДС в града отново е първи по преференции – има 6643 гласа. В Благоевград отново Стефан Апостолов пренареди листата и от 22-ри стана втори, защото получи 6838 гласа.

Христина Георгиева пренарежда листата на ГЕРБ-СДС в Перник и от осмо място се изкачва на второ с 2638 гласа.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС води по преференции пред основния си опонент за Европейския парламент Никола Минчев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Желязков е получил близо 64 000 лични гласа. На свой ред за Минчев са отбелязани около 43 000 предпочитания.

Това прави разлика от около 21 000 гласа в полза на Желязков.

Докато Минчев е водач на листата на ПП-ДБ само за евродепутати, Желязков е начело на тази на ГЕРБ-СДС и за Народно събрание от Благоевград.

Той вече обяви, че ще се откаже от мястото си в европарламента, което означава, че от името на ГЕРБ-СДС за Брюксел ще заминат Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Емил Радев и Иван Лазаров.

И докато в листата на ГЕРБ-СДС няма размествания заради преференциите, такива има в тази на ПП-ДБ.

Радан Кънев се нарежда втори с над 36 000 гласа, а Христо Петров-Ицо Хaзарта става трети с малко над 25 000. Така те изместват Даниел Лорер и Стефан Тафров.

Иначе останалите водачи на листи за ЕП имат далеч по-малко преференции. Ивайло Вълчев от ИТН е получил над 37 000 лични гласа. Станислав Стоянов от „Възраждане“ е с близо 29 000 преференции на негово име.

На крачка след него е социалистът Кристиан Вигенин с малко над 25 000 гласа. По традиция в редиците на ДПС не гласуват с преференции, затова и водачът им – Джевдет Чакъров, има близо 10 000 лични гласа.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БГНЕС

Similar Posts