| | | |

Освобождаването на Гешев е добра новина “на трупчета”

“Освобождаването на Иван Гешев, ако трябва да се пошегувам с прокурорския жаргон, е добра новина на трупчета. Може да стане добра новина.”

Така образно и с аналогия към “делата на трупчета” коментира отстраняването на главния прокурор съпредседателят на ДБ Христо Иванов от ПП-ДБ в декларация от парламентарната трибуна. Иванов заяви, че прекратяването на мандата на Гешев е очаквано събитие.

Иванов посочи, че за случилото се има както позитивни, така и скептични оценки.

Негативите идвали от съмненията на хората, които мислели, че “тези които го качиха, го освободиха така, както си го избраха – в процедура, която остави съмнения, на основания които не бяха най-сериозните”.

Човекът изобщо не бе подходящ да бъде избран, добави Иванов.

Освобождението на Гешев нямало да е възможно без общественото мнение, смята той.

“Гешев започна да прави своите разкрития, когато разбра, че политически няма бъдеще. Нека не забравяне, че Гешев не просто бе махнат. Това е резултат от продължаващото 2 г. усилие за разграждане на авторитарния тоталитарен модел на прокуратурата”, продължи Иванов.

Той изброи и други постижения:

“Успяхме да премахнем и спецструктурите, които се бяха превърнали в синоним на заместване на правосъдието с мерки за репресия.

Отнехме неговата бухалка – бюрото за защита на свидетели, което той бе превърнал в оперативна структура”, продължи Иванов,

Според него българското общество е показало, че няма да търпи над главата си безконтролна, дебелашка, безотчетна власт, политиците също го разбрали и с “различна степен на искреност и дълбочина на желание бяха принудени да се адаптират към тази реалност”.

Съпредседателят на ДБ попита колегите си дали ще успеят да превърнат това в трайна инстуционална реалност, която изключва използването на прокуратурата за политическо влияние и политически инженеринг.

“Наше задължение е дадем гаранция, че ще имаме правосъдие и съд независими, прокуратура, която ще е неутрална.

Това предполага един закон, еднакъв за всички. Да има гаранция, че няма да има избелване, замитане, препиране на някой, а над всички да се прилага един закон”, добави още Иванов.

Според него дали освобождаването на Гешев ще е елемент от добра тенденция зависи от няколко неща: “да променим конституцията, така че да променим условията за осъществяване на съдебната власт и властта на обвинението.

В рамките на НС трябва да ограничим безконтролността на главния прокурор”.

“Да разделим ВСС на 2, така че да отговаря на международните стандарти на съдийско самоуправление, но не и без да има представители на обществото.

Там трябва да има излъчени от НС но те не трябва да са мнозинство”, каза Иванов.

Ще се прегледа и НПК, за да се ограничи възможността за злоупотреби с предварителните проверки и следствената тайна, както и да се ликвидира възможността за фигурата на вечния обвиняем и вечния проверяем.

“Ще трябва да се занимаем и с регулаторите и със службите.

Как и с какви хора ще попълним бъдещия състав на променения ВСС и Инспектората, това трябва да е след като бъдат структурно променени”, добави бившият правосъден министър.

За политическите квоти той се надява партиите да докажат, че ще лансират “хора с воля, доказана, за промяна в съдебната власт, за моралния климат в нея, в степента на отчетност пред обществото, а не пред някакви задкулисни кръгове и кланове”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts