| | | |

Николай Денков: Има закачка между Делян и Асен, с общо минало са, а сега….

Има закачка между Делян Добрев и Асен Василев. Те имат общо минало, а сега се оказва, че имат и общо бъдеще.

Част от критиките съдържат силен личен елемент. Нищо не сме скрили, ако се погледне за какво става дума, ще се види, че основната част от периода е по време на служебното правителство.

Ако Добрев има въпроси, да ги отправи към хората от него.

Това заяви в ефира на „България он еър“ премиерът Николай Денков във връзка с последната порция обвинения на депутата от ГЕРБ към финансовия министър.

„Част от числата на Добрев се отнасят до първите 5 месеца и само малка част са за редовното правителство. Освен това част от тези числа не са верни“, добави той.

„Тези средства, които се вземат, са свързани с повишението на пенсиите с 12%, с ремонтите на пътища, които сега обявихме. Дайте да обърнем наопаки този разказ, а то е, че именно благодарение на това, че има средства, които постъпиха като приходи, можем да направим съответните разходи“, каза той.

„Има няколко милиарда лева в БЕХ, ако има нужда от допълнителни инвестиции, разбира се, че има начин как да се осигурят. Няма никаква опасност от декапитализация на БЕХ“, категоричен бе той.

Той бе запитан как държавата ще управлява Росенец:

„Това, което стартирахме веднага като подготовка е прегледът на концесионният договор и на това доколко „Лукойл“ попада под санкции.

Най-добрият вариант е да се стигне до споразумение, с което да се върне обратно контролът на държавата и рафинерията да може да работи нормално. Вече имахме няколко разговора с „Лукойл““, призна той.

„Ако не се споразумеем, може да се създадат доста по-големи рискове за цената на бензина и дизела“, призна той.

Денков коментира и казуса с „БОТАШ“:

„Този договор създава дългосрочни рискове за държавата, защото е дълъг, асиметричен и е свързан със сериозни финансови ангажименти.

Той не на последно място не отчита възможностите за развитие на енергийния пазар, включително и пазарът на газ през тези 13 години.

България има 20% от първия терминал, който се очаква в края на тази година да заработи в Александруполис.

Имаме 20% и в другия терминал, който се очаква да заработи догодина. Никъде не са отчетени тези нови възможности. Изчаквам спокойно да видя господин Христов за какво ще ме съди. Няма нищо, което да съм казал, и да не е вярно“, коментира той.

Той не пожела да коментира детайлно дали наистина има риск „БОТАШ“ да измести „Булгаргаз“. По думите му обаче това все пак е възможно.

Според него все още не е сигурно дали ще продадем оборудването си на АЕЦ „Белене“ на Украйна. „Работи се по реализацията на тази сделка, който да е в унисон с решението на НС“, добави той.

Денков бе запитан как ще се осъществи ротацията на премиерите ще бъде описано в управленския механизъм между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

„Имаме готова законодателна, подробна и със срокове управленска програма. Остава да се дефинира механизъм как се вземат решения. Вече има подготвен такъв документ, той е представен на лидерите и очакваме решение. Там ще става дума и за това как ще се осъществява ротацията“, посочи Денков.

„Аз не съм песимист, умерен оптимист съм, че това ще стане, коментира премиерът. Допълни, че смяната на премиери крие рискове, но даде пример с Румъния, където това вече се случи.

Относно работата си с Мария Габриел той коментира, че с нея няма проблем. Много по-сложно е политическото противоборство в партиите, които подкрепят правителството, което не е изчезнало“, обясни той.

„За мен е важно под какво се подписват – дали то ни води в правилната посока, дали ще е полезно за бизнеса, коментира той работата на управленските партньори с ДПС“, каза Денков.

„Калин Стоянов е направил преглед в областните управления, оценил е как работят съответните ръководители и сменя тези, които не се справят с работата. Дори не съм обсъждал с него кого ще сменя.

Казал съм му, че ако има ясно обяснение защо ги сменя и може да ги защити публично, това е негово право“, каза Денков във връзка с уволненията в родната полиция.

По думите му върху плещите на този министър са стоварени изключително тежки задачи. Според него е нормално на Стоянов да се създаде структурата, която да изгради правилните и желани резултати.

Той запита Демерджиев дали МВР не е било на президента досега, отговаряйки на изказването му, че новото правителство си прави чистка заради местния вот.

„Два месеца сме на власт. Нормално е един министър да си огледа териториалните структури и да си прецени с кого иска да работи. Той не чисти всички, че да е чистка. Той сменя само слабите звена. Той очаква истински резултати“, каза Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts