| | | |

Циркове без край: Свиленски издига Нинова за трети мандат, защото имала право

Ще предложа Нинова отново за лидер на БСП, тя има право да се кандидатира за трети мандат.

Това заяви Георги Свиленски, зам.-председател на парламентарната група на БСП в 49-ия парламент, в ефира на предаването “Лице в лице” по БТВ.

Тези, които я критикуват, да излязат срещу нея, призова социалистът.

“Нинова като един европейски политик пое отговорност за резултата от изборите и подаде оставка. Тя бе избрана на пряк избор от членовете на БСП. Тя, след като не е доволна от резултата на изборите, подаде оставка. Нинова има право на следващо кандидатиране.

Призовавам всички смелчаци, които сега събират подписки, който знае, да обедини лявото, да води БСП и България, да излезе, да си каже визията за БСП и България, а не да търсят подмолни начини за промяна на устава. Дали Нинова ще се яви – това е нейна работа”, каза Свиленски.

По темата за съставянето на правителство след изборите, Свиленски напомни, че “позицията на БСП е ясна, последователна и категорична”.

“Учудвам се, че се чуват различни интерпретации. БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, БСП няма да подкрепи кабинет на Борисов, а програмен, национален кабинет, който е съставен да реши 3-4 задачи, подкрепен от максимално много формации”, каза той.

„Ако ГЕРБ предложат министър-председател Бойко Борисов или Димитър Главчев, БСП няма да е партията, която ще върне Борисов във властта. Трябва да бъдат експерти, а не политици – не Пеевски, Асен Василев, Борисов.

Сега предизвикателството е да се избере председател на Народното събрание. Той е не по-малко важен от това какво правителство ще бъде сформирано“, категоричен е той.

Ние сме българска партия, защитаваме интересите на България, отговори Свиленски на въпрос дали БСП се чувства като евроатлантическа партия.

“Ако знаехме защо са такива, нямаше да бъдат такива”, отговори червеният депутат на въпрос на какво се дължи ниският резултат на БСП на изборите.

Разказа, че е обиколил цялата страна по време на кампанията, обсъждал е проблема с други социалисти, но никой не е дал причина. Свиленски се съгласи с оценката на Нинова, че резултатите на изборите са катастрофални за БСП.

“Никога не съм си мислил, че този субект ще влезе в българския парламент”, коментира той новата сила в Народното събрание “Величие”.

„Резултатите от изборите са катастрофални. Не е трудно да констатираш това след такава активност. Ако знаехме защо са такива, нямаше да бъдат такива. Майсторлъкът на политиците е да анализират случилото се и да изведат правилните решения.

Никой не очакваше този резултат. И Борисов не очакваше, и „Възраждане“, и „Продължаваме промяната“. Шамарът е за всички. Никога не бях чувал за тази партия „Величие“. Ако имаше нормална изборна активност, такива партии няма как да влязат в парламента“, добави той.

По темата за обединението на левите формации Свиленски заяви:

„Роенето в ляво е заради амбициите на някои политици. Отново ги каним, но не с претенции за места в листите, а с идеи. Само ние говорихме за правата на гражданите, за защита на България.“

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

сснимка: Архив

Similar Posts