| | | |

Лорер втрещи с признания: В парламента сме, за да разградим модела ГЕРБ, няма лошо да се продават държавни земи

Нормално е около един бюджет да има разногласия. Това е европейски бюджет – 3% ръст и 3% дефицит. Оттам имаме заложени увеличени разходи за образование и здравеопазване.

Това заяви в предаването “Тази сутрин” по БТВ Даниел Лорер, депутат от ПП-ДБ, по повод бюджета за 2024, който вчера бе одобрен от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

“Бюджет 2024 е насочен към най-слабите и с повече възможност за инвестиции към икономиката”, каза още той.

“Данъците остават същите, а минималната заплата ще се вдигне”, заяви депутатът от ПП-ДБ.

“За мен е дребнаво заяждане на президента в Бюджет 2024. Президентът се държи като политически лидер с правителство в сянка”, коментира Лорер. Президентът ще урони имиджа си, ако наложи вето на Бюджет 2024, допълни той по темата.

Според него държавния глава използва дребни заяждания с правителството за една идея на кабинета – да се продадат държавни земи. Лорер не вижда нищо лошо в продажбата на държавни земи, при положение, че досега въпросните земи са се отдавали под аренда

Ако си вземем парите от “Газпром”, може и да нямаме дефицит догодина, смята Даниел Лорер.

“ДПС е подкрепяща опозиция. Делян Пеевски се промени за добро на цялата страна”, категоричен е той.

Лорер бе помолен да коментира думите на бившия финансов министър Симеон Дянков по повод бюджета на настоящия финансов министър Асен Василев: “За закуска имаме торта гараш, за обяд и вечеря – нищо”.

“Не знам защо финансовите министри имат афинитет към хранителните сравнения. Важното, което трябва да се сподели с обществеността, е, че това е нормалното положение с един бюджет – да има дебат, да има разногласия. Това е здравословното.

Първото гласуване тепърва предстои в зала и тогава ще се чуят всички важни аргументи. Това, което е важно да си кажем още веднъж, е, че това е европейски бюджет. Той предвижда 3% ръст и 3% дефицит, за да може да изпълняваме условията на еврозоната.

От там нататък – социални постижения, увеличаване на заплати, допълнителни разходи за здравеопазване, ин витро процедури, ако щете – това е предвидено в бюджета и дебатът предстои.

Ще чуем критики, пици, торти и така нататък, но всичко е заложено в бюджета, защото искаме да имаме европейска България”, каза народният представител от ПП – ДБ.

“Ние си даваме ясно сметка, че и кризата с коронавируса, и войната в Украйна създадоха изключително тежка икономическа обстановка. И това го усещаме всички ние през джоба си. Всеки, който пазарува в магазина. Виждаме го. Животът е труден.

Бюджет 2024, а и изобщо усилията на правителството, са насочени в две посоки. На най-слабите да дава повече, така че да посрещнат нуждите си малко по-добре, въпреки инфлацията. А на икономиката да осигури повече възможности за инвестиции.

Бюджетът за инвестиции за следващата година отново е рекорден – 10 милиарда, дай боже да го изпълним. Защото тази година и 8 милиарда няма да изпълним. Ако изпълним 10 милиарда за инвестиции, България ще е по-добро място за работа”, каза още Даниел Лорер.

За ситуацията в „некоалицията“ и сложните взаимоотношения вътре в нея

Управлението в момента между ПП, ДБ и ГЕРБ е консенсусно, донякъде и ДПС, които също се включват активно в дискусиите за бюджета. Няма как министърът на финансите, колкото и да иска, да си направи бюджет, който му харесва само на него. Това са разговорите в една коалиция, така е било и така ще продължи да бъде.

Това е коалиция без коалиционно споразумение и причината да нямаме такова също е ясна – ние имаме съгласие по някои средносрочни цели, които искаме да постигнем за България, свободно придвижване в Шенген, свободно движение на капитали в Еврозона, правосъдна реформа.

Но ние имаме огромни различия в това как трябва да се управлява България. Моделът ГЕРБ не ни харесва, ние сме в парламента, за да го разградим и затова още нямаме коалиционно споразумение.

Ще имаме ли някой ден, не мога да ви кажа отсега.

ДПС не са в тази коалиция, тях бих ги определил като подкрепяща опозиция, някой, който гласува за законопроектите на правителството, но не участва в изпълнителната власт.

ГЕРБ имат министър на външните работи.

Самият вътрешен министър се оказа, че в настоящия момент се ползва изключително с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts